Blaszany pojemnik

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Marcin89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 20 razy

Blaszany pojemnik

Post autor: Marcin89 »

Blaszany pojemnik w kształcie prostopadłościanu ma 8000 cm sześciennych objętości oraz jego pole powierzchni całkowitej to 3120 cm kwadratowych.Oblicz długość krawędzi wiedząc ,ze tworzą one ciąg geometryczny.
proszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 paź 2007, o 21:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: a czy to ważne?

Blaszany pojemnik

Post autor: proszek »


a więc
mamy trzy krawędzie, które możemy zapisać za pomocą dwóch zmiennych:
\(\displaystyle{ a_{1}}\), \(\displaystyle{ a_{1}}\)q, \(\displaystyle{ a_{1}}\)\(\displaystyle{ q^{2}}\)

V=\(\displaystyle{ a_{1}}\)\(\displaystyle{ a_{1}}\)q\(\displaystyle{ a_{1}}\)\(\displaystyle{ q^{2}}\)=\(\displaystyle{ a_{1}^{3}}\)\(\displaystyle{ q^{3}}\)

natomiast
P= \(\displaystyle{ a_{1}}\)\(\displaystyle{ a_{1}}\)q + \(\displaystyle{ a_{1}}\)q\(\displaystyle{ a_{1}}\)\(\displaystyle{ q^{2}}\) + \(\displaystyle{ a_{1}}\)\(\displaystyle{ a_{1}}\)\(\displaystyle{ q^{2}}\) = \(\displaystyle{ a_{1}}\)q( \(\displaystyle{ a_{1}}\) + \(\displaystyle{ a_{1}}\)q + \(\displaystyle{ a_{1}}\)\(\displaystyle{ q^{2}}\))

musisz rozwiązać układ równań i wszystko:)
Marcin89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 20 razy

Blaszany pojemnik

Post autor: Marcin89 »

A co z tym zrobić bo do tego właśnie doszedłem, ale w żaden sposób nie potrafię obliczyć żadnej ze zmiennych?Kto potrafi to dokończyć?
ODPOWIEDZ