Wyznaczyć punkty skupienia ciągu

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
shvetss04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 kwie 2020, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18

Wyznaczyć punkty skupienia ciągu

Post autor: shvetss04 »

Dzień dobry, proszę o pomoc.
Musze wyznaczyć punkt skupienia ciągu ale nie wiem jak to zrobić.

\(\displaystyle{ C_{n} = [2+ (-1)^{n} ] \frac{n}{n+2} }\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2020, o 10:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Wyznaczyć punkty skupienia ciągu

Post autor: Janusz Tracz »

Rozważ dwa podciągi \(\displaystyle{ C_{2n}}\) oraz \(\displaystyle{ C_{2n+1}}\) każdy z nich ma granicę. Policz je bo to są punkty skupienia. Ponad to ciągi te wyczerpują możliwości bo \(\displaystyle{ \NN}\) składa się z liczb parzystych i nieparzystych.
shvetss04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 kwie 2020, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18

Re: Wyznaczyć punkty skupienia ciągu

Post autor: shvetss04 »

Janusz Tracz pisze: 21 kwie 2020, o 09:52 Rozważ dwa podciągi \(\displaystyle{ C_{2n}}\) oraz \(\displaystyle{ C_{2n+1}}\) każdy z nich ma granicę. Policz je bo to są punkty skupienia. Ponad to ciągi te wyczerpują możliwości bo \(\displaystyle{ \NN}\) składa się z liczb parzystych i nieparzystych.

Czyli, dli 2k otrzymam to?
\(\displaystyle{
\lim_{2k \to \infty } c_{2k} = [2+(-1)^{2k}] \frac{2k}{2k+2}
}\)


i jak znależć granicę z tą \(\displaystyle{ (-1)^{2k}}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wyznaczyć punkty skupienia ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

shvetss04 pisze: 21 kwie 2020, o 10:01i jak znależć granicę z tą \(\displaystyle{ (-1)^{2k}}\)?
A może potrafisz policzyć, ile to jest \(\displaystyle{ (-1)^{2k}}\) ? Przypominam, że

\(\displaystyle{ (-1)^{2k}=\left( (-1)^2\right)^k. }\)

JK
ODPOWIEDZ