Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
Dzień dobry
Proszę o podpowiedź, jak się to robi. "Suma \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa \(\displaystyle{ a}\), a suma \(\displaystyle{ n}\) początkowych odwrotności tych wyrazów jest równa \(\displaystyle{ b}\). Oblicz iloczyn \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów tego ciągu."
Nie za bardzo wiem, jak się za to zabrać.
Proszę o podpowiedź, jak się to robi. "Suma \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa \(\displaystyle{ a}\), a suma \(\displaystyle{ n}\) początkowych odwrotności tych wyrazów jest równa \(\displaystyle{ b}\). Oblicz iloczyn \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów tego ciągu."
Nie za bardzo wiem, jak się za to zabrać.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
\(\displaystyle{ n}\) poczatkowych wyrazów ciągu geometrycznego wygląda tak:
\(\displaystyle{ c, cq, cq^2,...,cq^{n-1}}\)
Ile wynosi ich suma? Ile wynosi suma ich odwrotności? W obu wypadkach masz sumę wyrazów ciągu geometrycznego (odwrotności też tworzą ciąg geometryczny). Ile wynosi ich iloczyn? Tu przyda się umiejętność działań na potęgach.
Po powyższym zapisaniu danych i szukanych (i przekształceniach) dostajesz tak naprawdę układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi (bo \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są dane).
JK
\(\displaystyle{ c, cq, cq^2,...,cq^{n-1}}\)
Ile wynosi ich suma? Ile wynosi suma ich odwrotności? W obu wypadkach masz sumę wyrazów ciągu geometrycznego (odwrotności też tworzą ciąg geometryczny). Ile wynosi ich iloczyn? Tu przyda się umiejętność działań na potęgach.
Po powyższym zapisaniu danych i szukanych (i przekształceniach) dostajesz tak naprawdę układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi (bo \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są dane).
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
\(\displaystyle{ a=c +cq+cq^{2}+...cq^{n-1}}\)
\(\displaystyle{ b=c^{-1}+(cq)^{-1}+c^{-1}q^{-2}+...+c^{-1}q^{1-n}}\)
A iloczyn n początkowych wyrazów ma wzór \(\displaystyle{ (c\cdot cq^{n-1})^{ \frac{n}{2} }}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ b=c^{-1}+(cq)^{-1}+c^{-1}q^{-2}+...+c^{-1}q^{1-n}}\)
A iloczyn n początkowych wyrazów ma wzór \(\displaystyle{ (c\cdot cq^{n-1})^{ \frac{n}{2} }}\)
Dobrze?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
No OK, ale
\(\displaystyle{ a=c +cq+cq^{2}+...cq^{n-1}=?}\)
\(\displaystyle{ b=c^{-1}+(cq)^{-1}+c^{-1}q^{-2}+...+c^{-1}q^{1-n}=?}\)
Na to są wzory, których potrzebujesz.
JK
\(\displaystyle{ a=c +cq+cq^{2}+...cq^{n-1}=?}\)
\(\displaystyle{ b=c^{-1}+(cq)^{-1}+c^{-1}q^{-2}+...+c^{-1}q^{1-n}=?}\)
Na to są wzory, których potrzebujesz.
Dobrze, ale niepotrzebnie wyciągałaś tę potęgę przed nawias.Niepokonana pisze: ↑19 kwie 2020, o 14:47 A iloczyn n początkowych wyrazów ma wzór \(\displaystyle{ (c\cdot cq^{n-1})^{ \frac{n}{2} }}\)
Dobrze?
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
\(\displaystyle{ a= \frac{c(1-q^{n})}{1-q}}\)
a \(\displaystyle{ b}\) nie wiem. Zgaduję, że \(\displaystyle{ b= \frac{1-q}{c(1-q^{n})} }\)
a \(\displaystyle{ b}\) nie wiem. Zgaduję, że \(\displaystyle{ b= \frac{1-q}{c(1-q^{n})} }\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
Zgadywanie to nie jest dobra metoda rozwiązywania zadań. Jaki jest pierwszy wyraz tego ciągu? Jaki jest iloraz? Ustal to, wstaw do wzoru i sprawdź, czy wyjdzie to, co zgadłaś...Niepokonana pisze: ↑19 kwie 2020, o 14:58a \(\displaystyle{ b}\) nie wiem. Zgaduję, że \(\displaystyle{ b= \frac{1-q}{c(1-q^{n})} }\)
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
Chyba nie.
\(\displaystyle{ b= \frac{c^{-1}(1-q^{-n})}{1-q^{-1}} = \frac{1-g^{-n}}{c(1-q^{-1})} }\)
\(\displaystyle{ b= \frac{c^{-1}(1-q^{-n})}{1-q^{-1}} = \frac{1-g^{-n}}{c(1-q^{-1})} }\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
No właśnie.
Masz zatem \(\displaystyle{ a=c\cdot\frac{1-q^n}{1-q}, b=\frac{1}{c}\cdot\frac{1-\frac{1}{q^n}}{1-\frac{1}{q}}}\), a masz wyznaczyć \(\displaystyle{ I=\left( c^2\cdot q^{n-1}\right)^{\frac{n}{2}} }\) (tak jest jednak lepiej).
Wskazówka: przekształć drugą równość do postaci \(\displaystyle{ b=c\cdot\frac{1-q^n}{1-q}\cdot\text{coś}}\), wykorzystaj pierwszą równość, a potem wylicz z tego, co otrzymałaś, ile wynosi \(\displaystyle{ c^2\cdot q^{n-1}}\).
JK
Masz zatem \(\displaystyle{ a=c\cdot\frac{1-q^n}{1-q}, b=\frac{1}{c}\cdot\frac{1-\frac{1}{q^n}}{1-\frac{1}{q}}}\), a masz wyznaczyć \(\displaystyle{ I=\left( c^2\cdot q^{n-1}\right)^{\frac{n}{2}} }\) (tak jest jednak lepiej).
Wskazówka: przekształć drugą równość do postaci \(\displaystyle{ b=c\cdot\frac{1-q^n}{1-q}\cdot\text{coś}}\), wykorzystaj pierwszą równość, a potem wylicz z tego, co otrzymałaś, ile wynosi \(\displaystyle{ c^2\cdot q^{n-1}}\).
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
E tam, spróbuj. Najpierw wyrażenia w liczniku i mianowniku tego dużego ułamka sprowadzasz każdy do jego wspólnego mianownika, a potem pozbywasz się ułamka piętrowego.
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
Panie doktorze, ale to jest bardzo trudne.
\(\displaystyle{ b=\frac{1}{c} \frac{ \frac{q^{n}-1}{q^{n}} }{ \frac{q-1}{q} }=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{c} \frac{q^{n}-1}{q^{n}} \frac{q}{q-1} }\)
Na razie dobrze?
\(\displaystyle{ b=\frac{1}{c} \frac{ \frac{q^{n}-1}{q^{n}} }{ \frac{q-1}{q} }=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{c} \frac{q^{n}-1}{q^{n}} \frac{q}{q-1} }\)
Na razie dobrze?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
Nie przesadzaj, wcale nie jest trudne, bardzo dobrze Ci idzie. Takie przekształcenia wymagają uwagi, ale twierdzenie, że są trudne, to niepotrzebne "nakręcanie się".
Teraz uprość \(\displaystyle{ q}\) i pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ -1}\), żeby zbliżyć się do postaci, którą Ci napisałem. Pozostanie tylko modyfikacja, żeby mieć jedno \(\displaystyle{ c}\) w liczniku.
JK
Teraz uprość \(\displaystyle{ q}\) i pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ -1}\), żeby zbliżyć się do postaci, którą Ci napisałem. Pozostanie tylko modyfikacja, żeby mieć jedno \(\displaystyle{ c}\) w liczniku.
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
= \(\displaystyle{ \frac{1}{c} \frac{1-q^{n}}{q^{n-1}(1-q) } }\) Co dalej?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
Dalej tak, jak Ci napisałem:Niepokonana pisze: ↑19 kwie 2020, o 17:54= \(\displaystyle{ \frac{1}{c} \frac{1-q^{n}}{q^{n-1}(1-q) } }\) Co dalej?
Już jesteś bliska tej postaci. A potem to:Jan Kraszewski pisze: ↑19 kwie 2020, o 16:24Wskazówka: przekształć drugą równość do postaci \(\displaystyle{ b=c\cdot\frac{1-q^n}{1-q}\cdot\text{coś}}\),
JKJan Kraszewski pisze: ↑19 kwie 2020, o 16:24wykorzystaj pierwszą równość, a potem wylicz z tego, co otrzymałaś, ile wynosi \(\displaystyle{ c^2\cdot q^{n-1}}\).
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Iloczyn n początkowych wyrazów ciągu
To będzie...
\(\displaystyle{ = c \frac{1-q^{n}}{1-q} \frac{1}{c^{2}q^{n-1} } }\)
Dobrze? To znaczy, że mam zrobić układ równań?
\(\displaystyle{ = c \frac{1-q^{n}}{1-q} \frac{1}{c^{2}q^{n-1} } }\)
Dobrze? To znaczy, że mam zrobić układ równań?