sinusy kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 wrz 2006, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 20 razy
sinusy kątów
Oblicz sinusy kątów trójkąta prostokątnego, wiedząc,że długości boków tworzą ciąg arytmetyczny.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 15:21 przez Marcin89, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
sinusy kątów
boki : a-r, a, a+r, , pitagoras : \(\displaystyle{ (a+r)^2=(a-r)^2+a^2}\), tj \(\displaystyle{ a=4r}\),
\(\displaystyle{ sin(\alpha)=\frac{a-r}{a+r}= \frac{3}{5}}\),
\(\displaystyle{ sin(\alpha)=\frac{a-r}{a+r}= \frac{3}{5}}\),
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
sinusy kątów
Popraw temat.
Mamy boki:
a-r, a, a+r
\(\displaystyle{ a,r>0}\)
Tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (a-r)^{2}+a^{2}=(a+r)^{2}}\)
\(\displaystyle{ r=0,25a}\)
Czyli bok:
0,75a
a
1,25a
I z definicji sinusy kątów.
Mamy boki:
a-r, a, a+r
\(\displaystyle{ a,r>0}\)
Tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (a-r)^{2}+a^{2}=(a+r)^{2}}\)
\(\displaystyle{ r=0,25a}\)
Czyli bok:
0,75a
a
1,25a
I z definicji sinusy kątów.