Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 2 razy
Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem
Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem:
a) \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{2n-3}{2^n} }\)
b) \(\displaystyle{ a_{n}= \begin{cases} -n & \text{dla nieparzystych} \\ n^2 & \text{dla parzystych} \end{cases} }\)
Proszę o pomoc
a) \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{2n-3}{2^n} }\)
b) \(\displaystyle{ a_{n}= \begin{cases} -n & \text{dla nieparzystych} \\ n^2 & \text{dla parzystych} \end{cases} }\)
Proszę o pomoc
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem
Zacznijmy od \(\displaystyle{ a}\). Czy rozumiesz co trzeba zrobić w zadaniu? Ogólnie to za \(\displaystyle{ n}\) trzeba podsadzić odpowiednią liczbę (a konkretnie to kładziemy \(\displaystyle{ n=3}\) a potem \(\displaystyle{ n=6}\) i gotowe). Czy rozumiesz co oznacza zapis \(\displaystyle{ a_n}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 2 razy
Re: Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem
Rozumiem, bardziej chodzi mi o przykład b który jest dla mnie czarną magią nie wiem jak wyliczyć z niego ten trzeci i szósty wyraz
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 2 razy
Re: Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem
Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 1 }\).
Więc czy dobrym rozwiązaniem byłoby w b:
\(\displaystyle{ a_3= -3}\) i \(\displaystyle{ a_6= 36}\)?
Nie wiem czy dobrze to rozumuje
Więc czy dobrym rozwiązaniem byłoby w b:
\(\displaystyle{ a_3= -3}\) i \(\displaystyle{ a_6= 36}\)?
Nie wiem czy dobrze to rozumuje
Ostatnio zmieniony 16 mar 2020, o 22:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem
Nie można być równym \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 1}\) jednocześnie. Musisz się zdecydować na coś. A decyzję podejmuje się na bazie warunku opisanego obok wzoru. Liczba \(\displaystyle{ n=1}\) jest nieparzysta zatem \(\displaystyle{ a_1=-1}\) bo dla nieparzystych \(\displaystyle{ n}\) mamy \(\displaystyle{ a_n=-n}\).Wydaje mi się, że -1 i 1
Nie w tego samego powodu co wyżej.Więc czy dobrym rozwiązaniem byłoby w b:
\(\displaystyle{ a_3= -3}\) i \(\displaystyle{ a_6= 36}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 27 lip 2019, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem
Tak. Ale spróbuj jeszcze wytłumaczyć dlaczego.xxwonderlandx pisze: ↑16 mar 2020, o 19:03 Więc czy dobrym rozwiązaniem byłoby w b:
\(\displaystyle{ a_3= -3}\) i \(\displaystyle{ a_6= 36}\)?
Nie wiem czy dobrze to rozumuje
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem
Przepraszam nie zauważyłem, że Ty podajesz dwie osobne odpowiedzi. Zgadzają się.