Znajdz ciąg geometryczny

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Bartek PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 sie 2007, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znikad

Znajdz ciąg geometryczny

Post autor: Bartek PL »

Dane są 2 wyrazy ciągu geometrycznego 2 i 5. 162 znajdź ten ciąg.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Znajdz ciąg geometryczny

Post autor: greey10 »

z tego co rozumiem to pierwszy wyraz \(\displaystyle{ x_{1}=2}\) a drugi wyraz \(\displaystyle{ x_{2}=5,162}\) jezeli tak przypomnij sobie jakie sa wlasnosciciagu geometrycznego wyraz kolejny tworzony jest w pewien specyficzy sposob ;d
\(\displaystyle{ x_{1}*q=x_{2}}\) i teraz majac k zapisz ciag
Bartek PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 sie 2007, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znikad

Znajdz ciąg geometryczny

Post autor: Bartek PL »

Nie nie nie mam znalesc ten ciag 162 a dane sa liczby 2 i 5

[ Dodano: 14 Października 2007, 11:42 ]
ej no ludzie zrobcie mi to bo nie wiem jak zaczac nawet
ODPOWIEDZ