ciąg geometryczny szczególny przypadek
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
ciąg geometryczny szczególny przypadek
Czy ktoś mógłby wyprowadzić wzór na sumę ciągu geometrycznego, gdzie \(\displaystyle{ a _{1}}\) i \(\displaystyle{ q}\) są takie same.
Wyszedł mi taki ciąg w moich obliczeniach. I mam przeczucie, że to powinno łatwiej się liczyć, niż klasyczna wersja sumy ciągu geometrycznego.
Wyszedł mi taki ciąg w moich obliczeniach. I mam przeczucie, że to powinno łatwiej się liczyć, niż klasyczna wersja sumy ciągu geometrycznego.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: ciąg geometryczny szczególny przypadek
Niech \(\displaystyle{ a_1=q}\). Oznaczmy sumę \(\displaystyle{ n}\) wyrazów takiego ciągu przez:
\(\displaystyle{ S_n=q+q^2+q^3+...+q^n}\)
\(\displaystyle{ S_n=q\left( 1+q+q^2+...+q^{n-1}\right)}\)
\(\displaystyle{ S_n=q\left( 1+\underbrace{q+q^2+...+q^{n-1}+{\blue{q^n}}}_{S_n}-{\blue{q^n}}\right)}\)
\(\displaystyle{ S_n=q\left( 1+S_n-q^n\right)}\)
\(\displaystyle{ S_n=q+qS_n-q^{n+1}}\)
\(\displaystyle{ S_n-qS_n=q-q^{n+1}}\)
\(\displaystyle{ S_n= \frac{q-q^{n+1}}{1-q}}\)
Pod warunkiem, że \(\displaystyle{ q \neq 1}\). Ale gdy \(\displaystyle{ q=1}\) to mamy jeszcze łatwiejszy przypadek \(\displaystyle{ S_n=n}\)
\(\displaystyle{ S_n=q+q^2+q^3+...+q^n}\)
\(\displaystyle{ S_n=q\left( 1+q+q^2+...+q^{n-1}\right)}\)
\(\displaystyle{ S_n=q\left( 1+\underbrace{q+q^2+...+q^{n-1}+{\blue{q^n}}}_{S_n}-{\blue{q^n}}\right)}\)
\(\displaystyle{ S_n=q\left( 1+S_n-q^n\right)}\)
\(\displaystyle{ S_n=q+qS_n-q^{n+1}}\)
\(\displaystyle{ S_n-qS_n=q-q^{n+1}}\)
\(\displaystyle{ S_n= \frac{q-q^{n+1}}{1-q}}\)
Pod warunkiem, że \(\displaystyle{ q \neq 1}\). Ale gdy \(\displaystyle{ q=1}\) to mamy jeszcze łatwiejszy przypadek \(\displaystyle{ S_n=n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: ciąg geometryczny szczególny przypadek
Tak jest idealnie, bo można sumować dzielną, gdy elementów jest dużo. Jak podstawisz \(\displaystyle{ a_{1}}\) jak w klasycznym wzorze, się nie da, bo dzielnik jest różny.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2019, o 17:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: ciąg geometryczny szczególny przypadek
Możesz objaśnić co przez to rozumiesz? Sumowanie dzielnej? Dzielnik jest różny?Dreamer357 pisze:Tak jest idealnie, bo można sumować dzielną, gdy elementów jest dużo. Jak podstawisz \(\displaystyle{ a_{1}}\) jak w klasycznym wzorze, się nie da, bo dzielnik jest różny.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: ciąg geometryczny szczególny przypadek
Gdy mamy przykładowo trzy takie same ciągi do różnych potęg:
\(\displaystyle{ \frac{q-q^{2}}{1-q}+\frac{q-q^{5}}{1-q}+\frac{q-q^{13}}{1-q}+}\)
\(\displaystyle{ \frac{q-q^{2}}{1-q}+\frac{q-q^{5}}{1-q}+\frac{q-q^{13}}{1-q}+}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: ciąg geometryczny szczególny przypadek
\(\displaystyle{ (a+b)(a+b)(a+b)+\\
(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)+\\
(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)=}\)
\(\displaystyle{ \frac{(a+b)-(a+b)^{4}}{1-(a+b)}+\frac{(a+b)-(a+b)^{7}}{1-(a+b)}+\frac{(a+b)-(a+b)^{13}}{1-(a+b)}}\)
-- 30 lip 2019, o 16:02 --
Powiesz czemu nie użyję potęgi, ale chodzi o ciąg taki, że
\(\displaystyle{ (a+b)(a+b) ^{2}(a+b) ^{3}...}\)
-- 30 lip 2019, o 16:03 --
Tak widać?
-- 30 lip 2019, o 16:06 --
Nie widać, powiesz że sumujemy potęgi:
Powiesz czemu nie użyję potęgi, ale chodzi o ciąg taki, że i jest wielokrotnie złożony:
\(\displaystyle{ (a+b) ^{2} ((a+b) ^{2}) ^{2} ((a+b) ^{3}) ^{2} ...}\)
(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)+\\
(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)=}\)
\(\displaystyle{ \frac{(a+b)-(a+b)^{4}}{1-(a+b)}+\frac{(a+b)-(a+b)^{7}}{1-(a+b)}+\frac{(a+b)-(a+b)^{13}}{1-(a+b)}}\)
-- 30 lip 2019, o 16:02 --
Powiesz czemu nie użyję potęgi, ale chodzi o ciąg taki, że
\(\displaystyle{ (a+b)(a+b) ^{2}(a+b) ^{3}...}\)
-- 30 lip 2019, o 16:03 --
Tak widać?
-- 30 lip 2019, o 16:06 --
Nie widać, powiesz że sumujemy potęgi:
Powiesz czemu nie użyję potęgi, ale chodzi o ciąg taki, że i jest wielokrotnie złożony:
\(\displaystyle{ (a+b) ^{2} ((a+b) ^{2}) ^{2} ((a+b) ^{3}) ^{2} ...}\)
Ostatnio zmieniony 30 lip 2019, o 17:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: ciąg geometryczny szczególny przypadek
W tej chwili, nie jestem w stanie. Później rozpiszę to na przykładzie. Ważne, że działa i wychodzi w permutacji.
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 30 lip 2019, o 21:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.