Wyznaczyć n dla ciągu arytmetycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznaczyć n dla ciągu arytmetycznego
W pewnym niezerowym ciągu arytmetyczny suma \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów jest równa sumie \(\displaystyle{ 3n}\) kolejnych wyrazów. Wiedząc, że \(\displaystyle{ a_1 a_{17}=0}\) wyznacz \(\displaystyle{ n}\).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wyznaczyć n dla ciągu arytmetycznego
Skorzystaj z takiego wzoru na sumę początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (numerowanego od jedynki):
\(\displaystyle{ S_n=\frac{a_1+a_n}{2}\cdot n}\). Za pomocą tego wzoru zapisz sumę pierwszych \(\displaystyle{ n}\) wyrazów, sumę dalszych \(\displaystyle{ 3n}\) wyrazów, a potem przejdź na zapis \(\displaystyle{ a_k=a_1+(k-1)r}\) (\(\displaystyle{ r}\) to różnica kolejnych wyrazów w ciągu arytmetycznym).
Dalej wykorzystaj ten warunek \(\displaystyle{ a_1 a_{17}=0}\), oznacza on, że jeden z czynników jest równy zero.
Może da się ładniej, ale tak powinno wyjść.
\(\displaystyle{ S_n=\frac{a_1+a_n}{2}\cdot n}\). Za pomocą tego wzoru zapisz sumę pierwszych \(\displaystyle{ n}\) wyrazów, sumę dalszych \(\displaystyle{ 3n}\) wyrazów, a potem przejdź na zapis \(\displaystyle{ a_k=a_1+(k-1)r}\) (\(\displaystyle{ r}\) to różnica kolejnych wyrazów w ciągu arytmetycznym).
Dalej wykorzystaj ten warunek \(\displaystyle{ a_1 a_{17}=0}\), oznacza on, że jeden z czynników jest równy zero.
Może da się ładniej, ale tak powinno wyjść.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wyznaczyć n dla ciągu arytmetycznego
To będzie \(\displaystyle{ S_{4n}-S_n}\), ponieważ jeśli pierwszych \(\displaystyle{ n}\) wyrazów
to \(\displaystyle{ a_1, a_2\ldots a_n}\), to \(\displaystyle{ 3n}\) następnych: \(\displaystyle{ a_{n+1}, a_{n+2}, \ldots a_{4n}}\)
to \(\displaystyle{ a_1, a_2\ldots a_n}\), to \(\displaystyle{ 3n}\) następnych: \(\displaystyle{ a_{n+1}, a_{n+2}, \ldots a_{4n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznaczyć n dla ciągu arytmetycznego
Coś chyba jest nie tak z tym zadaniem, rozwiązuje oba przypadki i w żadnym n nie wychodzi naturalne (odpowiedź to ponoć sześć).
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznaczyć n dla ciągu arytmetycznego
\(\displaystyle{ a_1a_{17}=0 \\
a_1\left(a_1+16r\right)=0 \\
a_1=0 \ \lor a_1=-16r \\ \\
S_{4n}-S_n=S_n \\
S_{4n}=2S_n \\ \\
\frac{2a_1+(4n-1)r}{2}4n=2\frac{2a_1+(n-1)r}{2}n \\ \\
1^0 \ \ a_1=0 \\ \\
(4n-1)r4=2(n-1)r \\
(4n-1)2=n-1 \\
n=\frac17 \ \not\in\mathbb{N}}\)
Podobnie w dla \(\displaystyle{ a_1=-16r}\) otrzymam \(\displaystyle{ n=\frac{33}{7} \ \not\in\mathbb{N}}\).
a_1\left(a_1+16r\right)=0 \\
a_1=0 \ \lor a_1=-16r \\ \\
S_{4n}-S_n=S_n \\
S_{4n}=2S_n \\ \\
\frac{2a_1+(4n-1)r}{2}4n=2\frac{2a_1+(n-1)r}{2}n \\ \\
1^0 \ \ a_1=0 \\ \\
(4n-1)r4=2(n-1)r \\
(4n-1)2=n-1 \\
n=\frac17 \ \not\in\mathbb{N}}\)
Podobnie w dla \(\displaystyle{ a_1=-16r}\) otrzymam \(\displaystyle{ n=\frac{33}{7} \ \not\in\mathbb{N}}\).
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2019, o 20:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] . Nie myl \cup z \vee.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wyznaczyć n dla ciągu arytmetycznego
Obliczenia wyglądają na poprawne, najwyraźniej w treści zadania jest jakiś błąd. Sprawdź treść, nic więcej raczej nie poradzimy.