a) \(\displaystyle{ a _{n} =3n-1}\)
b) \(\displaystyle{ a _{n} =n ^{2} +2}\)
c) \(\displaystyle{ a _{n} = \frac{n+1}{3n}}\)
zad2. napisz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, wiedząc, że
a) \(\displaystyle{ a _{1} = 2}\)
\(\displaystyle{ r=5}\)
b)\(\displaystyle{ a _{1} =5}\)
\(\displaystyle{ a _{3} = 10}\)
Wyznaczenie wzorów ciągu arytmetycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 9 kwie 2019, o 16:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
Wyznaczenie wzorów ciągu arytmetycznego
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2019, o 16:16 przez Zahion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Wyznaczenie wzorów ciągu arytmetycznego
Te trzy ciągi na górze posta to nie wiem po co są i co mamy z nimi zrobić, a co do zadania drugiego to skorzystaj z gotowego wzoru na \(\displaystyle{ n}\)-ty wyraz ciągu arytmetycznego. Jak on wygląda?