Suma n początkowych

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Michal2115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Suma n początkowych

Post autor: Michal2115 »

Suma \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) wyraża się wzorem \(\displaystyle{ S _{n} =5n+1}\).
Wyznacz wzór na \(\displaystyle{ n}\)-ty wyraz ciągu dla \(\displaystyle{ n \ge 2}\).
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2019, o 11:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Zdanie kończymy kropką.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Suma n początkowych

Post autor: Premislav »

Wskazówka: \(\displaystyle{ a_n=S_n-S_{n-1}}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\).
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Suma n początkowych

Post autor: Chewbacca97 »

Pierwszy wyraz \(\displaystyle{ a_1 = 6}\), potem suma rośnie co pięć.
odp:    
ODPOWIEDZ