Obliczyć granicę następującego ciągu liczbowego.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} n\left( \frac{a_{n+1}} {a_n} -1 \right),\text{ gdzie }a_n=n^p \ln n}\), \(\displaystyle{ p\in \mathbb{R}}\)
Jakieś wskazówki?
Granica ciągu z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Granica ciągu z parametrem
Podstawienie do wzoru ciągu \(\displaystyle{ a_{n}, a_{n+1}.}\)
Uproszczenie potęg z \(\displaystyle{ n.}\)
Przekształcenie wzoru ciągu, korzystając ze wzoru na różnicę logarytmów o tej samej podstawie.
Uproszczenie potęg z \(\displaystyle{ n.}\)
Przekształcenie wzoru ciągu, korzystając ze wzoru na różnicę logarytmów o tej samej podstawie.
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Granica ciągu z parametrem
No mamyjanusz47 pisze:Podstawienie do wzoru ciągu \(\displaystyle{ a_{n}, a_{n+1}.}\)
Uproszczenie potęg z \(\displaystyle{ n.}\)
Przekształcenie wzoru ciągu, korzystając ze wzoru na różnicę logarytmów o tej samej podstawie.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} n\left( \frac{a_{n+1}} {a_n} -1 \right)= \lim_{n \to \infty} n \left( \left( 1+\frac{1}{n} \right) ^p \log_n \left( n+1 \right) -1\right)}\)
i co dalej?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 19:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Granica ciągu z parametrem
Nie potrzebna zamiana na podstawę logarytmu \(\displaystyle{ n.}\)
\(\displaystyle{ n\cdot \left[ \left (1 + \frac{1}{n}\right)^{p}\cdot \frac{\ln(n+1)- ln(n)}{\ln(n)} \right] = \left( 1 +\frac{1}{n}\right)^{p} \frac{\ln \left (1+\frac{1}{n}\right)^{n}}{\ln(n)} ...}\)
\(\displaystyle{ n\cdot \left[ \left (1 + \frac{1}{n}\right)^{p}\cdot \frac{\ln(n+1)- ln(n)}{\ln(n)} \right] = \left( 1 +\frac{1}{n}\right)^{p} \frac{\ln \left (1+\frac{1}{n}\right)^{n}}{\ln(n)} ...}\)