Suma wyrazów ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Suma wyrazów ciągu
Suma sześciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest trzy razy mniejsza od sumy kolejnych sześciu wyrazów tego ciągu. Oblicz pierwszy wyraz ciągu, jeżeli \(\displaystyle{ a_{2} \cdot a_{3} = 15}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Suma wyrazów ciągu
Czy należy rozwiążać taki układ równań:
\(\displaystyle{ \frac{ \left( a_{1}+ a_{1} + 5r \right) 6}{2} = \frac{1}{3} \left( \frac{ \left( a_{1} + a_{1} + 11r \right) 6}{2} - \frac{ \left( a_{1}+ a_{1} + 5r \right) n}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( a_{1} + r \right) \left( a_{1} + 2r \right) =15}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \left( a_{1}+ a_{1} + 5r \right) 6}{2} = \frac{1}{3} \left( \frac{ \left( a_{1} + a_{1} + 11r \right) 6}{2} - \frac{ \left( a_{1}+ a_{1} + 5r \right) n}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( a_{1} + r \right) \left( a_{1} + 2r \right) =15}\)
Ostatnio zmieniony 21 gru 2018, o 20:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.