Wyznacz a1,q oraz wzór na n-ty wyraz ciągu geometrycznego (an) o ilorazie q wiedząc, że:
np.
a3=16 a5=256
Z góry dzienki Tylko prosze o dokładne rozpianie bo ja tego nie kapuje wogole :/
Wyznacz a1, q oraz wzór na n-ty wyraz ciągu geometryczneg
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 1 paź 2007, o 22:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ....
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Wyznacz a1, q oraz wzór na n-ty wyraz ciągu geometryczneg
Z samej definicji ciągu geometrycznego mamy, że:
\(\displaystyle{ a_{3}*q^{2}=a_{5}}\)
\(\displaystyle{ q^{2}=\frac{a_{5}}{a_{3}}=\frac{256}{16}=16}\), a więc
\(\displaystyle{ q=4 q=-4}\), a ztego już wszystko łatwo wyliczyć \(\displaystyle{ a_{1}=1}\), a wzór na sumę jest w tablicach
\(\displaystyle{ a_{3}*q^{2}=a_{5}}\)
\(\displaystyle{ q^{2}=\frac{a_{5}}{a_{3}}=\frac{256}{16}=16}\), a więc
\(\displaystyle{ q=4 q=-4}\), a ztego już wszystko łatwo wyliczyć \(\displaystyle{ a_{1}=1}\), a wzór na sumę jest w tablicach
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 1 paź 2007, o 22:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ....