Wyznaczenie wyrazu ciągu

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
85213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 sty 2018, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 6 razy

Wyznaczenie wyrazu ciągu

Post autor: 85213 »

Wyrazy ciągu \(\displaystyle{ c _{2}}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ c _{n+1}-c _{n}=a _{n}}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in N ^{+}}\).
Wyznacz wyraz \(\displaystyle{ c _{1}}\) wiedzać, że \(\displaystyle{ c _{55}=0}\)
Kożystając z tego równania wychodzi, że \(\displaystyle{ c _{1}=-(a _{1} +a _{2}+...+a _{55})}\)
Nie ma pojęcia co z tym zrobić. Jak dla mnie, to jest za mało danych, żeby to policzyć, ale odpowiedz do tego zadania to
\(\displaystyle{ c _{1}=567}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznaczenie wyrazu ciągu

Post autor: a4karo »

Bez znajomości ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) nic nie zrobisz
ODPOWIEDZ