czy może mi ktoś pomóc jak to zrobić?
nakierowac mnie
rozwiąż równanie wiedząc że lewa strona jest suma szeregu geometrycznego?
\(\displaystyle{ x+ \frac{x^{2}}{2}+\frac{x^{3}}{4}+\frac{x^{4}}{8}=3x+\frac{1}{3}}\)
dziekuje za pomoc:)
Zapis poprawiłam.
ariadna
[ Dodano: 22 Września 2007, 11:56 ]
tam powinno być 3x+1 podzielić przez 3
suma szeregu geometrycznego
suma szeregu geometrycznego
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2007, o 10:37 przez AnEtA18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
suma szeregu geometrycznego
Czy po lewej stronie nie powinno to wyglądać tak: \(\displaystyle{ x+ \frac{x^2}{2} + \frac{x^3}{4} + \frac{x^4}{8} +...}\) ?
Jeśli tak, to mamy tutaj sumę szeregu geometrycznego, gdzie \(\displaystyle{ a_{1}=x ; q= \frac{x}{2}}\) i zachodzi warunek \(\displaystyle{ |q|}\)
Jeśli tak, to mamy tutaj sumę szeregu geometrycznego, gdzie \(\displaystyle{ a_{1}=x ; q= \frac{x}{2}}\) i zachodzi warunek \(\displaystyle{ |q|}\)