Suma ciągu

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
crative
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 16 razy

Suma ciągu

Post autor: crative »

Oblicz sumę 256 wyrazów ciągu \(\displaystyle{ a _{n}}\) określonego wzorem \(\displaystyle{ a _{n}= \frac{ {2n \choose 2n-2} }{1+5+9+..+(4n-3)}}\)
Mógłby ktoś prosze wyjaśnić jak rozpisać ten symbol newtona z licznika, bo reszta jest dla mnie jasna, tylko z tym mam problem.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Suma ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ {2n \choose 2n-2}=\frac{(2n)!}{(2n-2)!\cdot 2!}=\frac{2n(2n-1)}{2}}\)

JK
Bafia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2020, o 11:33
Płeć: Kobieta
wiek: 18

Re: Suma ciągu

Post autor: Bafia »

Czy mógłby ktoś dokończyć to zadanie, bo dla mnie problem pojawił się później? Bardzo proszę.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Suma ciągu

Post autor: a4karo »

Znajdź sumę wyrazów w mianowniku (to jest ciag arytmetyczny)
Bafia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2020, o 11:33
Płeć: Kobieta
wiek: 18

Re: Suma ciągu

Post autor: Bafia »

Nie wiem czy dobrze ale suma tego ciągu wyszła mi \(\displaystyle{ n(n-1)}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Suma ciągu

Post autor: a4karo »

Nie zgadza się już dla `n=1`
Bafia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2020, o 11:33
Płeć: Kobieta
wiek: 18

Re: Suma ciągu

Post autor: Bafia »

Przepraszam, już wiem zgubiłam \(\displaystyle{ 2}\) będzie \(\displaystyle{ (2n-1)n}\) Dziękuję
ODPOWIEDZ