Suma trzech początkowych wyrazów.
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Suma trzech początkowych wyrazów.
Suma trzech początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego wynosi 6, a suma S wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa \(\displaystyle{ \frac{16}{3}}\). Dla jakich naturalnych n spełniona jest nierówność \(\displaystyle{ |S-S_{n}|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Suma trzech początkowych wyrazów.
Z zadania mamy
\(\displaystyle{ a+aq+aq^2=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{1-q}=\frac{16}{3}}\)
stad a=16 q=-0,5
teraz podstwaiamy to do
\(\displaystyle{ |S-S_{n}|=|\frac{a}{1-q}-a\frac{1-q^n}{1-q}|}\)
\(\displaystyle{ a+aq+aq^2=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{1-q}=\frac{16}{3}}\)
stad a=16 q=-0,5
teraz podstwaiamy to do
\(\displaystyle{ |S-S_{n}|=|\frac{a}{1-q}-a\frac{1-q^n}{1-q}|}\)