Znajdź iloraz nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego, którego pierwszym wyrazem jest 6, a sumą 18.
Radzę staranniej dobierać działy, to już trzeci Twój post, który przenoszę we właściwe miejsce...
max
Iloraz ciągu geometrycznego zbieżnego.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Iloraz ciągu geometrycznego zbieżnego.
\(\displaystyle{ S=\frac{a_{1}}{1-q}}\)
\(\displaystyle{ q=1-\frac{a_{1}}{S}}\)
\(\displaystyle{ q=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ q=1-\frac{a_{1}}{S}}\)
\(\displaystyle{ q=\frac{2}{3}}\)