aż cztery niewiadome w ciągach
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
aż cztery niewiadome w ciągach
Z czterech liczb trzy początkowe tworzą ciąg geometryczny, a trzy końcowe - ciąg arytmetyczny. Znajdź te liczby, jeśli suma liczb pierwszej i ostatniej równa się 14, a suma drugiej i trzeciej 12.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
aż cztery niewiadome w ciągach
Zapisze te liczby tak:
\(\displaystyle{ a,aq,aq^2,b\\}\)
Teraz zapisuje dane:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2aq^2=aq+b\\a+b=14\\aq+aq^2=12\end{cases}}\)
3 rownania i 3 niewiadomoe. Robie dalej tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2aq^2-aq-b=0\\b=14-a\\a(q+q^2)=12\end{cases}\\
\begin{cases}2aq^2-aq+a=14\\a(q+q^2)=12\end{cases}\\
\begin{cases}a(2q^2-q+1)=14\\a(q+q^2)=12\end{cases}\\
\\
\frac{a(2q^2-q+1)}{a(q+q^2)}=\frac{14}{12}\\
\frac{2q^2-q+1)}{q+q^2}=\frac{7}{6}\\
5q^2-13q+6=0\\
\sqrt{\Delta}=7\\
q_1=\frac{1}{2}\qquad q_2=2}\)
Dalej juz sobie poradzisz POZDRO
\(\displaystyle{ a,aq,aq^2,b\\}\)
Teraz zapisuje dane:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2aq^2=aq+b\\a+b=14\\aq+aq^2=12\end{cases}}\)
3 rownania i 3 niewiadomoe. Robie dalej tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2aq^2-aq-b=0\\b=14-a\\a(q+q^2)=12\end{cases}\\
\begin{cases}2aq^2-aq+a=14\\a(q+q^2)=12\end{cases}\\
\begin{cases}a(2q^2-q+1)=14\\a(q+q^2)=12\end{cases}\\
\\
\frac{a(2q^2-q+1)}{a(q+q^2)}=\frac{14}{12}\\
\frac{2q^2-q+1)}{q+q^2}=\frac{7}{6}\\
5q^2-13q+6=0\\
\sqrt{\Delta}=7\\
q_1=\frac{1}{2}\qquad q_2=2}\)
Dalej juz sobie poradzisz POZDRO