\(\displaystyle{ \frac{S_m}{S_n}=\frac{m^2}{n^2} \frac{a_m}{a_n}=\frac{2m-1}{2n-1}}\)
wykaz ze w ciagu artytmet mamy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
wykaz ze w ciagu artytmet mamy
Wręcz identyczne (niewiele inne) zadanie jest w zbiorku K.Kłaczkowa do 2 LO - 7.96. Pierwsze co mamy zrobić, to wyznaczyć różnicę i ogólny wyraz ciągu. Budujemy proporcję: \(\displaystyle{ \frac{(2a_{1}+(m-1)r)m}{(2a_{1}+(n-1)r)n}=\frac{m^2}{n^2}}\)
Po wymnożeniu wyjdzie nam (za dużo pisania, chętni niech spróbują sami wyliczyć), że \(\displaystyle{ r=2a_{1} \iff a_{1}=\frac{r}{2}}\).
Więc: \(\displaystyle{ \frac{a_{m}}{a_{n}}=\frac{a_{1}+(m-1)r}{a_{1}+(n-1)r} =\frac{a_{1}+(m-1)2a_{1}}{a_{1}+(n-1)2a_{1}}=\frac{2m-1}{2n-1}}\)
Po wymnożeniu wyjdzie nam (za dużo pisania, chętni niech spróbują sami wyliczyć), że \(\displaystyle{ r=2a_{1} \iff a_{1}=\frac{r}{2}}\).
Więc: \(\displaystyle{ \frac{a_{m}}{a_{n}}=\frac{a_{1}+(m-1)r}{a_{1}+(n-1)r} =\frac{a_{1}+(m-1)2a_{1}}{a_{1}+(n-1)2a_{1}}=\frac{2m-1}{2n-1}}\)