oblicz

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11408
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

oblicz

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ s= \sum_{k=1}^{2007} a_kg_k}\)
\(\displaystyle{ a_k=2k-1}\)
\(\displaystyle{ g_k=2^k}\)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

oblicz

Post autor: max »

Niech \(\displaystyle{ G_{k} = \sum_{l = 1}^{k}g_{l} = 2^{k + 1} - 1}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ \sum_{k = 1}^{n}a_{k}g_{k} = \sum_{k = 1}^{n - 1}(a_{k} - a_{k + 1})G_{k} + a_{n}G_{n} = \ldots}\)
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=18 ... 6%E6+abela
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11408
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

oblicz

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ s=\frac{g_{n+2}a_n- g_{n+1}a_{n+1}-g_2a_0+ g_1a_1}{(r-1)^2}}\)
ODPOWIEDZ