mam coś takiego:
\(\displaystyle{ a_{1}=25\\
q=-3\\
a_{n}=2025\\}\)
zrobiłem to tak proszę o sprawdzenie :
\(\displaystyle{ a_{n}=a_{1}*q^{n-1}\\
2025=25*(-3)^{n-1} /:25\\
2025/25 = 81\\
81 = -3^{n-1}\\
3^{4}=-3^{n-1}\\}\)
skracam 3 i -3 w ogóle mogę tak?
\(\displaystyle{ -4=n-1\\
-3=n}\)
wyznacz liczbe nwyrazow ciagu geometrycznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
wyznacz liczbe nwyrazow ciagu geometrycznego.
Powinno być:
\(\displaystyle{ 3^4 = (-3)^{n-1}}\)
Stąd n = 5. (bo szczęśliwie się złożyło, że 5-1 jest l. parzystą)
\(\displaystyle{ 3^4 = (-3)^{n-1}}\)
Stąd n = 5. (bo szczęśliwie się złożyło, że 5-1 jest l. parzystą)
wyznacz liczbe nwyrazow ciagu geometrycznego.
\(\displaystyle{ 4= n-1\\luka52 pisze:Powinno być:
\(\displaystyle{ 3^4 = (-3)^{n-1}}\)
Stąd n = 5. (bo szczęśliwie się złożyło, że 5-1 jest l. parzystą)
4+1=5\\
5=n\\}\)
thx man.
ps. za dozo komputera;)
Ostatnio zmieniony 17 sie 2007, o 20:30 przez darki, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
wyznacz liczbe nwyrazow ciagu geometrycznego.
Nie rozumiem
ok, ale nie zmieniaj treści swoich postów co kilka sekund
ok, ale nie zmieniaj treści swoich postów co kilka sekund
Ostatnio zmieniony 17 sie 2007, o 20:30 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
wyznacz liczbe nwyrazow ciagu geometrycznego.
nic juz nicluka52 pisze:Nie rozumiem
cos mi utkwiło ze -1 jak przeniesiesz to nadal bedzie -1 ;D