znajdz wzor na sumę i udowodnij go

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
kapokapo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 lis 2013, o 03:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

znajdz wzor na sumę i udowodnij go

Post autor: kapokapo »

znajdz wzor na sume \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k {n \choose k}}\) i udowodnij go
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

znajdz wzor na sumę i udowodnij go

Post autor: Powermac5500 »

Wykorzystaj, że

\(\displaystyle{ {n \choose k} = {n \choose n-k}}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

znajdz wzor na sumę i udowodnij go

Post autor: bakala12 »

Może trochę dalej idąca wskazówka:
\(\displaystyle{ k \cdot {n \choose k}=\frac{n!}{\left( n-k\right)! \cdot \left( k-1\right)!}=n \cdot \frac{\left( n-1\right)! }{\left( n-k\right)! \cdot \left( k-1\right)! }=n \cdot {n-1 \choose k-1}}\)
ODPOWIEDZ