Obliczenie granicy z def e

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Bramkarz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 17 sty 2006, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Obliczenie granicy z def e

Post autor: Bramkarz87 »

Witam, prosze o pomoc w obliczeniu tego przykładu krok po kroku.
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}(\frac{n+6}{n+10})^{\frac{n^{2}-1}{2n+6}}=}\)

z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Obliczenie granicy z def e

Post autor: robert179 »

\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}(\frac{n+6}{n+10})^{\frac{n^{2}-1}{2n+6}}=\lim\limits_{n\to\infty}(\frac{(n+10)-4}{n+10})^{\frac{n^{2}-1}{2n+6}}=\lim\limits_{n\to\infty}(1+\frac{-4}{n+10})^{\frac{n^{2}-1}{2n+6}}=\lim\limits_{n\to\infty}((1+\frac{1}{\frac{n+10}{-4}})^{\frac{n+10}{-4}})^{\frac{-4}{n+10}*\frac{n^{2}-1}{2n+6}}=e^{-2}}\)

\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}(\frac{-4n^{2}+4}{2n^{2}+26n+60})=-2}\).
ODPOWIEDZ