udowodnij ze wszystkie wyrazy ciagu wyrazaja sie l. naturaln

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
gosiam007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 15:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

udowodnij ze wszystkie wyrazy ciagu wyrazaja sie l. naturaln

Post autor: gosiam007 »

Udowodnij, że wszystkie wyrazy ciagu \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{ 2n^{2}-3n+1}{ 2n-1 }}\) wyrażają się liczbami naturalnymi.
[edit] już, przepraszam, pomyliłam się
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 21:32 przez gosiam007, łącznie zmieniany 1 raz.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

udowodnij ze wszystkie wyrazy ciagu wyrazaja sie l. naturaln

Post autor: Chromosom »

popraw te indeksy dolne i napisz to tak jak to mialo wygladac
rsasquatch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 35 razy

udowodnij ze wszystkie wyrazy ciagu wyrazaja sie l. naturaln

Post autor: rsasquatch »

\(\displaystyle{ \frac{2n^{2}-3n+1}{2n-1}= \frac{2(n- \frac{1}{2})(n-1) }{2n-1}= \frac{(2n-1)(n-1)}{2n-1}=n-1}\)
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

udowodnij ze wszystkie wyrazy ciagu wyrazaja sie l. naturaln

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ 2n^3-3n+1=2n^2-n-2n+1=n(2n-1)-(2n-1)=(2n-1)(n-1)\\a_n=\frac{2n^2-3n+1}{2n-1}=\frac{(2n-1)(n-1)}{2n-1}=n-1}\)

Jeśli \(\displaystyle{ n \in N_+}\), to \(\displaystyle{ (n-1) \in N}\)
ODPOWIEDZ