Proszę pomożcie
Dla jakich wartości x liczby 3x+1, 2x-4, 5x+3 tworzą ciąg arytmetyczny?
pan x zlozyl do banku 8000zl, po uplywie pierwszego i kazdego nastepnego roku wplacal po 1000zl. ile lat oszczedzal jesli na koniec tego okresu, wraz z odsetkami (przed opodatkowaniem) bylo 27290? Procent prosty: 4,5%
ciag arytmetyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 00:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KrK
- Pomógł: 3 razy
ciag arytmetyczny
\(\displaystyle{ a _{n}= \frac{ a_{n-1} + a_{n+1} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x-4= \frac{5x+3+3x+1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ 2x-4= \frac{5x+3+3x+1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
ciag arytmetyczny
2.
Jakoś tak (nie obliczałem do końca) :
\(\displaystyle{ 8000\cdot 1,045^n+1000(1,045^1+1,045^2+...+1,045^{n-1})=27290}\) w nawiasie suma ciągu geometrycznego
Jakoś tak (nie obliczałem do końca) :
\(\displaystyle{ 8000\cdot 1,045^n+1000(1,045^1+1,045^2+...+1,045^{n-1})=27290}\) w nawiasie suma ciągu geometrycznego