Mam wpisac dwa kolejne wyrazy ciagu
5,-4,3,-2,1,...,...
111,11,1,...,...
Dwa kolejne wyrazy ciagu
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Dwa kolejne wyrazy ciagu
1 ciag ma taka wlasnosc: kazdy wyraz jest o 1 mniejszy od "liczby poprzedniej" (nie patrzymy na znak), dodatkowo co drugi wyraz ma minus przed liczba, wiec:
5; -4; 3; -2; 1; -0(czyli 0); -1(bo 0-1=-1); 0[bo -(1-1)=-0=0]; -1; 0; -1; 0
ale może chodzi o taki ciąg:
5; -4; 3; -2; 1; 0; -1; 2; -3; itp. niewiem
2.tu tez chyba nie mozemy jasno okreslic dalszych liczb.
a) 111 11 1 0 -0,1 itp.
-najpierw odejmujemy 100 pozniej 10 pozniej 1 pozniej 0,1 itp.
ale tez mozna tak:
b) 111 11 1 0 0 0; itp.
-odrzucamy cyfre jednosci
c) 111 11 1 0 0 0 itp.
dzielimy otrzymujemy przez podzielenie poprzedniego przez 10 i odrzuceniu liczb po przecinku
111:10=11,1 czyli 11
11:10=1,1 czyli 1
1:10=0,1
wiec widzisz, że jednoznacznie nie określimy kolejnych wyrazów
5; -4; 3; -2; 1; -0(czyli 0); -1(bo 0-1=-1); 0[bo -(1-1)=-0=0]; -1; 0; -1; 0
ale może chodzi o taki ciąg:
5; -4; 3; -2; 1; 0; -1; 2; -3; itp. niewiem
2.tu tez chyba nie mozemy jasno okreslic dalszych liczb.
a) 111 11 1 0 -0,1 itp.
-najpierw odejmujemy 100 pozniej 10 pozniej 1 pozniej 0,1 itp.
ale tez mozna tak:
b) 111 11 1 0 0 0; itp.
-odrzucamy cyfre jednosci
c) 111 11 1 0 0 0 itp.
dzielimy otrzymujemy przez podzielenie poprzedniego przez 10 i odrzuceniu liczb po przecinku
111:10=11,1 czyli 11
11:10=1,1 czyli 1
1:10=0,1
wiec widzisz, że jednoznacznie nie określimy kolejnych wyrazów