Wyraz ogólny ciągu

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
918
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 17 lut 2010, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Wyraz ogólny ciągu

Post autor: 918 »

Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym \(\displaystyle{ a_{n} = (n-4)(n-7)}\). Sprawdź ,które wyrazy tego ciągu są ujemne.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Wyraz ogólny ciągu

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ a_{n}<0}\)
918
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 17 lut 2010, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Wyraz ogólny ciągu

Post autor: 918 »

Dużo mi to nie daje może chociaż początek obliczeń.
miodzio1988

Wyraz ogólny ciągu

Post autor: miodzio1988 »

918,
gdybys miala taką nierownosc:
\(\displaystyle{ (x-4)(x-7)<0}\)
to co bys najpierw robila? Nie kojarzy się to Ci z funkcją kwadratową?
918
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 17 lut 2010, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Wyraz ogólny ciągu

Post autor: 918 »

Tak kojarzy...Mam to wyliczyć....? I co dalej ?
Wyszło \(\displaystyle{ x_{1} = 7}\) a \(\displaystyle{ x_{2} = 4}\)
Emili@
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 lip 2009, o 13:31
Płeć: Kobieta

Wyraz ogólny ciągu

Post autor: Emili@ »

zatem \(\displaystyle{ a_{5}}\) i \(\displaystyle{ a _{6}}\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, o 17:37 przez Emili@, łącznie zmieniany 3 razy.
alfanumer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 4 lut 2010, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 8 razy

Wyraz ogólny ciągu

Post autor: alfanumer »

Dla n = 4 i n = 7 ciąg ma wartość 0 a pomiędzy nimi (n = 5, n = 6) przyjmuje wartości ujemne (patrz parabola wykresu tej funkcji).
918
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 17 lut 2010, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Wyraz ogólny ciągu

Post autor: 918 »

Emili@ i alfanumer wielkie dzięki
ODPOWIEDZ