n-ty wyraz ciągu
n-ty wyraz ciągu
Ciąg \(\displaystyle{ a _{n}}\) jest arytmetyczny. \(\displaystyle{ P _{m}}\) oznacza sumę m początkowych wyrazów o parzystych numerach tego ciągu. Znajdź wzór na n-ty wyraz tego ciągu, \(\displaystyle{ a _{n}}\) jeśli \(\displaystyle{ P _{m}=2m ^{2}-3m .}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
n-ty wyraz ciągu
\(\displaystyle{ a_{2}=P_{1}=-1\\
a_{2}+a_{4}=P_{2}=2\\
\\
a_{n}=a_{1}+(n-1)r\\
a_{2}=a_{1}+r=-1\\
a_{4}=a_{1}+3r\\
a_{2}+a_{4}=2\\
2a_{1}+4r=2\\
a_{1}+2r=1\\
\begin{cases}a_{1}+2r=1 \\ a_{1}+r=-1 \end{cases} \Rightarrow r=2; a_{1}=-3\\
a_{n}=-3+(n-1) \cdot 1}\)
a_{2}+a_{4}=P_{2}=2\\
\\
a_{n}=a_{1}+(n-1)r\\
a_{2}=a_{1}+r=-1\\
a_{4}=a_{1}+3r\\
a_{2}+a_{4}=2\\
2a_{1}+4r=2\\
a_{1}+2r=1\\
\begin{cases}a_{1}+2r=1 \\ a_{1}+r=-1 \end{cases} \Rightarrow r=2; a_{1}=-3\\
a_{n}=-3+(n-1) \cdot 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
n-ty wyraz ciągu
W ostatniej linijce jest błąd.tometomek91 pisze:\(\displaystyle{ a_{2}=P_{1}=-1\\
a_{2}+a_{4}=P_{2}=2\\
\\
a_{n}=a_{1}+(n-1)r\\
a_{2}=a_{1}+r=-1\\
a_{4}=a_{1}+3r\\
a_{2}+a_{4}=2\\
2a_{1}+4r=2\\
a_{1}+2r=1\\
\begin{cases}a_{1}+2r=1 \\ a_{1}+r=-1 \end{cases} \Rightarrow r=2; a_{1}=-3\\
a_{n}=-3+(n-1) \cdot 1}\)
Powinno być \(\displaystyle{ a_n=-3+ \left(n-1 \right)2}\) czyli wzór jest \(\displaystyle{ a_n=2n-5}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy