Wyznacz r

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Skip_3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 29 mar 2008, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Podziękował: 20 razy

Wyznacz r

Post autor: Skip_3 »

Trzy liczby, których suma jest równa 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jezeli od pierwszej odejmiemy 1, od drugiej 4,od trzeciej 3 to otrzymamy różnicę. Znajdź tę liczbę.

Wyszło mi ze a1=4 r=2 <- jednak jest to źle.

Ma ktoś jakiś pomysł?
arecek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 93 razy

Wyznacz r

Post autor: arecek »

\(\displaystyle{ a+b+c = 21}\)
\(\displaystyle{ a +a + r +a + 2r = 21}\) // b = a + r , c = a + 2r
\(\displaystyle{ 3a + 3r = 21}\)
\(\displaystyle{ a + r = 7}\)

\(\displaystyle{ a + r = 7}\) // uzyskana wcześniej równość
\(\displaystyle{ a - 1 = r}\) // "od pierwszej odejmiemy jeden..."

\(\displaystyle{ r = 3}\)
\(\displaystyle{ a = 4}\)
ODPOWIEDZ