Wzór ciągu
Wzór ciągu
Jak wyznaczyć wzór ciągu \(\displaystyle{ a_{n}=?}\)
jeśli mam podane:
\(\displaystyle{ a_{1} = 1 \\ a_{n+1} = 3a_{n} + 1}\)
jak to będzie ?
jeśli mam podane:
\(\displaystyle{ a_{1} = 1 \\ a_{n+1} = 3a_{n} + 1}\)
jak to będzie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Wzór ciągu
arytmetycznego??
\(\displaystyle{ a_{n}=a_{1}+(n-1)*r}\) - ogolny arytm.
\(\displaystyle{ a_{n}=1+(n-1)*r}\) bo \(\displaystyle{ a_{1}=1}\).
\(\displaystyle{ a_{n+1}=3a_{n}+1}\)
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{1}+(n+1-1)*r}\)
\(\displaystyle{ 1+nr=3(1+(n-1)*r)+1}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{-3}{2n-3}}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=1+(n-1)* \frac{-3}{2n-3} =...}\)
Moglem sie gdzies pomylic, posprawdzaj sobie ;p
\(\displaystyle{ a_{n}=a_{1}+(n-1)*r}\) - ogolny arytm.
\(\displaystyle{ a_{n}=1+(n-1)*r}\) bo \(\displaystyle{ a_{1}=1}\).
\(\displaystyle{ a_{n+1}=3a_{n}+1}\)
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{1}+(n+1-1)*r}\)
\(\displaystyle{ 1+nr=3(1+(n-1)*r)+1}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{-3}{2n-3}}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=1+(n-1)* \frac{-3}{2n-3} =...}\)
Moglem sie gdzies pomylic, posprawdzaj sobie ;p
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wzór ciągu
Ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\) nie musi być ciągiem arytmetycznym; jest tak tylko wtedy, gdy jest on ciągiem stałym.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wzór ciągu
Ostatnimi dwiema linijkami udowodniłeś że nie jest arytmetyczny. Jesteś niekonsekwentny.Marcin_Garbacz pisze:arytmetycznego??
\(\displaystyle{ r= \frac{-3}{2n-3}}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=1+(n-1)* \frac{-3}{2n-3} =...}\)
Moglem sie gdzies pomylic, posprawdzaj sobie ;p
Poza tym skąd to przypuszczenie że arytmetyczny? Przecież z postaci rekurencyjnej widać że nie jest arytmetyczny!!!!!!
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Wzór ciągu
Wzór będzie postaci:
\(\displaystyle{ a_n=a3^n+b}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) to pewne stałe, które trzeba wyznaczyć.
\(\displaystyle{ a_n=a3^n+b}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) to pewne stałe, które trzeba wyznaczyć.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2009, o 12:45 przez Zordon, łącznie zmieniany 2 razy.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wzór ciągu
\(\displaystyle{ a_{1} = 1 \\ a_{n} = 3a_{n-1} + 1 \\ a_{n+1} = 3a_{n} + 1}\)Ermes pisze:Jak wyznaczyć wzór ciągu \(\displaystyle{ a_{n}=?}\)
jeśli mam podane:
\(\displaystyle{ a_{1} = 1 \\ a_{n+1} = 3a_{n} + 1}\)
jak to będzie ?
Podstawiamy
\(\displaystyle{ a_{n} = \alpha^{n}}\)
i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \alpha^{n} = 3 \alpha^{n-1} + 1 \\ \alpha^{n+1} = 3 \alpha^{n} + 1}\)
pierwszą mnożymy razy (-1)
\(\displaystyle{ -\alpha^{n} = -3 \alpha^{n-1} - 1 \\ \alpha^{n+1} = 3 \alpha^{n} + 1}\)
i obie dodajemy stronami:
\(\displaystyle{ \alpha^{n+1} - \alpha^{n} = 3 \alpha^{n} - 3 \alpha^{n-1} + 1 -1}\)
wszystko na jedną stronę:
\(\displaystyle{ \alpha^{n+1} - 4 \alpha^{n} + 3 \alpha^{n-1} = 0}\)
dzielimy przez \(\displaystyle{ \alpha^{n-1}}\)
\(\displaystyle{ \alpha^{2} - 4 \alpha + 3 = 0}\)
reszta pójdzie jak po maśle
Wzór ciągu
Usunąłem treść posta. Do jutra trwa konkurs 134554.htm
Proszę zatem o nieodpowiadanie w tym temacie do zakończenia konkursu. Po upłynięciu terminu przywrócę treść tego posta.
frej
Proszę zatem o nieodpowiadanie w tym temacie do zakończenia konkursu. Po upłynięciu terminu przywrócę treść tego posta.
frej
- dramacik
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 27 lut 2009, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
Wzór ciągu
Weźmy pomocniczy ciąg
\(\displaystyle{ A_n=a_n+\frac{1}{2}}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ A_{n+1}=a_{n+1}+\frac{1}{2}=3a_n+\frac{3}{2}=3(A_n-\frac{1}{2})+\frac{3}{2}=3A_n}\)
Widać, że \(\displaystyle{ A_1=\frac{3}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ A_n=\frac{1}{2}3^n}\)
Wobec tego \(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{2}(3^n-1)}\)
\(\displaystyle{ A_n=a_n+\frac{1}{2}}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ A_{n+1}=a_{n+1}+\frac{1}{2}=3a_n+\frac{3}{2}=3(A_n-\frac{1}{2})+\frac{3}{2}=3A_n}\)
Widać, że \(\displaystyle{ A_1=\frac{3}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ A_n=\frac{1}{2}3^n}\)
Wobec tego \(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{2}(3^n-1)}\)