ciągi arytmetyczne, 3

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
koRnflakes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 7 gru 2008, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 34 razy

ciągi arytmetyczne, 3

Post autor: koRnflakes »

Znajdz sume:
a) wszystkich liczb calkowitych od 0 do 150 wlacznie
b) wszystkich liczb parzystych od 0 do 150 wlacznie
c) wszystkich liczb nieparzystych od 0 do 150
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

ciągi arytmetyczne, 3

Post autor: kuba746 »

Wszystkie podpunkty policzysz ze wzoru \(\displaystyle{ S_n= \frac{a_1+a_n}{2}n}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

ciągi arytmetyczne, 3

Post autor: Althorion »

Zad. A:
Suma ciągu arytmetycznego od 0 do 150 co jeden.

Zad. B:
Suma 75 wyrazów ciągu \(\displaystyle{ 2n \(\displaystyle{ od zera, czyli:
\(\displaystyle{ x = 0 + 2 + ... + 150 = 2 ( 0 + 1 + ... + 75)}\) - w nawiasie rzecz jasna mamy ciąg arytmetyczny.

Zad. C
Analogicznie do B.}\)
}\)
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

ciągi arytmetyczne, 3

Post autor: kuba746 »

Althorion, ciąg \(\displaystyle{ 0,2,4,\dots,150}\) to też ciąg arytmetyczny tylko o różnicy 2
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

ciągi arytmetyczne, 3

Post autor: Althorion »

Kuba - zdaję sobie z tego sprawę. Ale tak jest chyba ładniej ,
koRnflakes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 7 gru 2008, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 34 razy

ciągi arytmetyczne, 3

Post autor: koRnflakes »

Dzięki chłopaki.
ODPOWIEDZ