Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wschowa
- Podziękował: 1 raz
Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
Witam może ktoś mi zrobic te kilka przykladow z ciagow bo dopiero zaczelismy ten dzial ale nie rozumiem za bardzo a jak ktos to zrobi to bede cos wiedzial na poczatek
a) an=3n-2
b)an=5/n
c)an=2n-1/n+1
d)an=(1/3)n
e)an=-3n2+2n
sorki ale nie umiem pisac w bbcode ;/
a) an=3n-2
b)an=5/n
c)an=2n-1/n+1
d)an=(1/3)n
e)an=-3n2+2n
sorki ale nie umiem pisac w bbcode ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wschowa
- Podziękował: 1 raz
Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
nie ma tresci poprostu wyliczyc kazdy przyklad tak jak sie ciagi liczy
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
Ale co mamy wyliczyć sumę, pierwszy wyraz, różnicę .... Napisz dokładnie o co ci chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wschowa
- Podziękował: 1 raz
Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
ajj sorki, teraz zobaczylem ze trzeba zbadac monotonicznosc funkcji
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
Aby to zrobić musisz określić
jakiego znaku jest różnica wyrazów n+1 oraz n
Jeżeli \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_{n}>0}\) ciąg jest rosnący
Jeżeli \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_{n}=0}\) ciąg jest stały
Jeżeli \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_{n}}\)
jakiego znaku jest różnica wyrazów n+1 oraz n
Jeżeli \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_{n}>0}\) ciąg jest rosnący
Jeżeli \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_{n}=0}\) ciąg jest stały
Jeżeli \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wschowa
- Podziękował: 1 raz
Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
a moglbys jeszcze b tylko zrobic a ja juz sprobuje reszte??
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
\(\displaystyle{ b) a_{n+1}-a_{n}=\frac{5}{n+1}-\frac{5}{n}=\frac{5n-5(n+1)}{(n+1)n}=\frac{-1}{(n+1)n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wschowa
- Podziękował: 1 raz
Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
a moglbys mi tylko powiedziec dlaczego w tym przykladzie b po drugim = w liczniku jest 5n-5(n+1)??
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Klika przykładów ciągów do rozwiązania...
Sprowadziłem oba wyrażenia do wspólnego mianownika., pierwsze pomnożyłem przez n drugie przez n+1(licznik i mianownik)