Wartość logiczna zdania ...

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Awatar użytkownika
marekpb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 mar 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wartość logiczna zdania ...

Post autor: marekpb »

Witam !
Niedawno zaczeliśmy logikę i mam problem ze zrozumieniem pewnego zdania logicznego. Oto ono:

Wiadomo, że \(\displaystyle{ w(p q)=1 w(p q)=0}\) Jaką wartość logiczną ma zdanie:

\(\displaystyle{ [(p q) p] [q ( p)]}\)

Wnioskuję, że z pierwszego \(\displaystyle{ w(p q)=1}\) wartości dla p i q mogą być 0 i 0 lub 1 i 1. A z drugiego członu \(\displaystyle{ w(p q)=0}\) mogą być kombinacje 0 i 1, 1 i 0 lub 0 i 0. Czy tak ? I jak to się ma do tego zadania ? Czy ja w ogólę dobrze mówię ? Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić lub wyjaśnić mi to ? Byłbym bardzo wdzięczny i z góry dzięki. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Wartość logiczna zdania ...

Post autor: Tristan »

Dobrze myślisz. A ponieważ obydwa warunki mają być spełnione, więc \(\displaystyle{ w(p)=w(q)=0}\).
Awatar użytkownika
marekpb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 mar 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wartość logiczna zdania ...

Post autor: marekpb »

Aha. Faktycznie. Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ