wyznaczanie x, zdania logiczne

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Awatar użytkownika
stozek-twarozek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

wyznaczanie x, zdania logiczne

Post autor: stozek-twarozek »

Jakie moze byc x?

PS tam gdzie znak wieksze/rowne jest tylko znak NIEROWNOSCI zaraz znajde ten znaczek ;d


\(\displaystyle{ 2 ^{123} or x = 2 ^{123}}\)

\(\displaystyle{ x xor 2y=1

x and x=178

x or 17=1

x xor 2 qslant 2


111 and x=111

12345 or x qslant 12345

x and 54321 qslant 54321

x xor 1024=x

x xor 1023=1023 or x

(x or 1) xor x=0}\)



Mam podac wynik bez zbednego liczenia.

((80763240787 or (32478948978 xor 248761434 xor 123967324966)) and 3

123456789 xor 132765132495 xor 123456789

(1234567 and 7654321) xor (1234566 and 7654321)

bardzo prosze o pomoc!

ps czytelne w miare? nie wiem, dlaczego mi zestawia te litery, przeciez jest spacja
Ostatnio zmieniony 26 lis 2007, o 21:24 przez stozek-twarozek, łącznie zmieniany 4 razy.
m_m

wyznaczanie x, zdania logiczne

Post autor: m_m »

łojejejejej

Popraw formułę
Awatar użytkownika
stozek-twarozek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

wyznaczanie x, zdania logiczne

Post autor: stozek-twarozek »

nie potrafie tego rozdzielic

xD
m_m

wyznaczanie x, zdania logiczne

Post autor: m_m »

To napisz ładnie słowami Ogranicz LaTeX do minimum
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

wyznaczanie x, zdania logiczne

Post autor: ariadna »

m_m, zdaje mi się, że nie jesteś ani modem ani adminem, więc ogranicz posty, w których nie piszesz nic prócz zwrócenia użytkownikowi uwagi.

stozek-twarozek, zmień temat i napisz to po ludzku, bo inaczej temat leci do kosza.
m_m

wyznaczanie x, zdania logiczne

Post autor: m_m »

ariadna pisze:m_m, zdaje mi się, że nie jesteś ani modem ani adminem, więc ogranicz posty, w których nie piszesz nic prócz zwrócenia użytkownikowi uwagi.

stozek-twarozek, zmień temat i napisz to po ludzku, bo inaczej temat leci do kosza.
Spoko spoko , troszkę uprzejmości nie zaszkodzi ...
Awatar użytkownika
stozek-twarozek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

wyznaczanie x, zdania logiczne

Post autor: stozek-twarozek »

w pierwszym poleceniu nie wiem jak wyznaczyc ten x, jaka jest zaleznosc, bo przeciez w wiekszosci przykladow jedna liczba/zmienna sie powtarza.

natomiast w drugim robilam juz prostsze przyklady, wg praw logiki upraszczalam wyrazenie (czyt. wylaczalam 1 liczbe tak jakby przed nawias), zamienialam na binarny i tam sie te zera czy jedynki juz latwo liczylo, tylko tutaj mam kosmiczne liczby! jak mam sie do tego zabrac? moze zapisac je za pomoca jakis poteg?
nie wiem, glowie sie nad tym i nie mam pomyslu.
ODPOWIEDZ