Zaprzeczenia zdania tak by znak negacji nie stał przed żadnym nawiasem

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
essabyczku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 29 lis 2020, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 4 razy

Zaprzeczenia zdania tak by znak negacji nie stał przed żadnym nawiasem

Post autor: essabyczku »

Zrobiłem to zadanie, proszę jedynie o sprawdzenie czy jest ono poprawnie wykonane, jeżeli nie to wskazanie błędu.

Treść:
Napisz zaprzeczenie zdania: \(\displaystyle{ [(p∨q)⇒r]∧(r⇒p)}\) w taki sposób by znak negacji nie stał przed żadnym nawiasem. Dla jakich wartości zdań p,q i r zaprzeczenie to jest fałszywe?

\(\displaystyle{
\neg ( [(p∨q)⇒r]∧(r⇒p) )
}\)

\(\displaystyle{
\neg [(p∨q)⇒r] ∨ \neg (r⇒p)
}\)

\(\displaystyle{
[(p∨q) ∧ \neg r] ∨ (r ∧ \neg p)
}\)


Z tabeli prawdy wynika, że zaprzeczenie jest fałszywe dla \(\displaystyle{ p=q=r=0, p=q=r=1}\) oraz \(\displaystyle{ p=r=1, q=0.}\)
Ostatnio zmieniony 7 lip 2022, o 14:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zaprzeczenia zdania tak by znak negacji nie stał przed żadnym nawiasem

Post autor: Jan Kraszewski »

Dobrze.

JK
ODPOWIEDZ