Zadanie - metoda nie wprost.

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Oryctes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2022, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Zadanie - metoda nie wprost.

Post autor: Oryctes »

Dzień dobry. Otrzymałem do analizy taką formułę. Robiąc zadanie metodą tablicy Schröder'a przychodzi mi to łatwo. Natomiast, gdy próbuję robić metodą ,,nie wprost'' trochę zaczynam się gubić. Proszę o pomoc w sprawdzeniu czy moje rozumowanie jest dobre.

\(\displaystyle{ Formuła: {(p \vee q) \wedge [p \vee ( \neg q)]} \Rightarrow q}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 1. w ({(p \vee q) \wedge [p \vee ( \neg q)]} \Rightarrow q) = 0}\) {założenie}
\(\displaystyle{ 2. w ({(p \vee q) \wedge [p \vee ( \neg q)]}) = 1}\) {1}
\(\displaystyle{ 3. w (q) = 0}\) {1}
\(\displaystyle{ 4. w ((p \vee q)) = 1}\) {2}
\(\displaystyle{ 5. w ([p \vee ( \neg q)]) = 1}\) {2}
\(\displaystyle{ 6. w (p) = 1}\) {3,4}
7. Brak sprzeczności, formuła nie jest twierdzeniem. {3,6]
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34238
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zadanie - metoda nie wprost.

Post autor: Jan Kraszewski »

Dobrze, poza wnioskiem. Brak sprzeczności w dowodzie nie wprost niczego nie dowodzi. Argumentem za tym, że to nie jest tautologia jest wskazanie wartościowania, dla którego formuła jest wartościowana na \(\displaystyle{ 0}\) (które to wartościowanie otrzymałeś w trakcie rozumowania).

JK
Oryctes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2022, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Re: Zadanie - metoda nie wprost.

Post autor: Oryctes »

Ah, rozumiem. Serdecznie dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ