Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
stary_wyjadacz_cyfr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 13 mar 2022, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: stary_wyjadacz_cyfr »

Witam
Jestem studentem na pierwszym roku i robię zadania ze starej książki
Mam udowodnić, że za pomocą alternatywy i koniunkcji nie można zdefiniować implikacji ani dyzjunkcji
Jak się zabrać za ten problem?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: a4karo »

Przyjrzyj się symetrii każdej z tych operacji
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: matmatmm »

a4karo pisze: 13 mar 2022, o 17:17 Przyjrzyj się symetrii każdej z tych operacji
Sugerujesz, że każda formuła dwóch zmiennych zbudowana z koniunkcji i alternatywy jest symetryczna?
Ukryta treść:    
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Najlepiej przyjrzeć się wartościowaniu \(\displaystyle{ p=q=0}\).

JK
stary_wyjadacz_cyfr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 13 mar 2022, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: stary_wyjadacz_cyfr »

1 Co to znaczy że formuła/operacja jest symetryczna?
2 Jan Kraszewski, czy chodzi o to, że dla alternatywy i koniunkcji \(\displaystyle{ p,q=0}\) będzie \(\displaystyle{ 0}\) a dla implikacji i dysjunkcji \(\displaystyle{ p,q=0}\) będzie \(\displaystyle{ 1}\)?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2022, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: a4karo »

Chyba się trochę wyrwałem z tą symetrią. Sorry
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

stary_wyjadacz_cyfr pisze: 14 mar 2022, o 21:572 Jan Kraszewski, czy chodzi o to, że dla alternatywy i koniunkcji \(\displaystyle{ p,q=0}\) będzie \(\displaystyle{ 0}\) a dla implikacji i dysjunkcji \(\displaystyle{ p,q=0}\) będzie \(\displaystyle{ 1}\)?
Tak. Oczywiście w pełni formalny dowód jest nieco bardziej wymagający.

JK
stary_wyjadacz_cyfr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 13 mar 2022, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: stary_wyjadacz_cyfr »

Hmm
Nie wystarczy że napiszę że z p,q = 0 nie będzie 1
Jak miałem poprzednie zadania np. utwórz koniunkcję za pomocą alternatywy i negacji to pisałem po prostu: \(\displaystyle{ \neg{(\neg{p}\lor\neg{p})}}\)
A tu nie da się w ten sposób udowodnić
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

stary_wyjadacz_cyfr pisze: 14 mar 2022, o 22:21 Nie wystarczy że napiszę że z p,q = 0 nie będzie 1
A skąd ja mam wiedzieć, czego od Ciebie wymagają?
stary_wyjadacz_cyfr pisze: 14 mar 2022, o 22:21 Jak miałem poprzednie zadania np. utwórz koniunkcję za pomocą alternatywy i negacji to pisałem po prostu: \(\displaystyle{ \neg{(\neg{p}\lor\neg{p})}}\)
No to akurat jest niezbyt dobrze... Raczej \(\displaystyle{ \neg{(\neg{p}\lor\neg{\red{q}})}.}\)
stary_wyjadacz_cyfr pisze: 14 mar 2022, o 22:21 A tu nie da się w ten sposób udowodnić
Bo to jest zupełnie inna sytuacja. Formalnie powinieneś najpierw rekurencyjnie skonstruować zbiór wszystkich możliwych formuł, które są zbudowane z dwóch zmiennych za pomocą koniunkcji i alternatywy, a następnie indukcją po złożoności formuły pokazać, że dla wskazanego wartościowania każda formuła z Twojego zbioru jest wartościowana na \(\displaystyle{ 0}\).

JK
stary_wyjadacz_cyfr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 13 mar 2022, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: stary_wyjadacz_cyfr »

Jan Kraszewski pisze: A skąd ja mam wiedzieć, czego od Ciebie wymagają?
W poleceniu jest:
Udowodnić, że za pomocą alternatywy i koniunkcji nie można zdefiniować implikacji ani dyzjunkcji.
Tylko tyle
Jan Kraszewski pisze: No to akurat jest niezbyt dobrze... Raczej \(\displaystyle{ \neg{(\neg{p}\lor\neg{\red{q}})}.}\)
Fakt
Miałem tam napisać \(\displaystyle{ q}\)
Jan Kraszewski pisze: Bo to jest zupełnie inna sytuacja. Formalnie powinieneś najpierw rekurencyjnie skonstruować zbiór wszystkich możliwych formuł, które są zbudowane z dwóch zmiennych za pomocą koniunkcji i alternatywy, a następnie indukcją po złożoności formuły pokazać, że dla wskazanego wartościowania każda formuła z Twojego zbioru jest wartościowana na \(\displaystyle{ 0}\).
Rekurencyjnie skonstruować zbiór wszystkich formuł...
Indukcją po złożoności formuły pokazać...
Obawiam się, że jeszcze nie operuję takim językiem

Dodano po 4 minutach 22 sekundach:
Jan Kraszewski
Jakie materiały do nauki logiki poleciłbyś?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

stary_wyjadacz_cyfr pisze: 14 mar 2022, o 23:23 Tylko tyle
Nie wiem, czego oczekuje od Ciebie osoba, która kazała Ci robić te zadania. Jednemu wystarczy taka nieformalna uwaga, jaką napisałeś, inny będzie oczekiwał formalnego dowodu. Nie mam pojęcia, co studiujesz i na jakim poziomie sa realizowane te zagadnienia.
stary_wyjadacz_cyfr pisze: 14 mar 2022, o 23:23Rekurencyjnie skonstruować zbiór wszystkich formuł...
Indukcją po złożoności formuły pokazać...
Obawiam się, że jeszcze nie operuję takim językiem
Więc być może wystarczy taka nieformalna uwaga. Ale gwarancji Ci nie dam.
stary_wyjadacz_cyfr pisze: 14 mar 2022, o 23:23Jakie materiały do nauki logiki poleciłbyś?
To zależy, co rozumiesz przez "logikę".

JK
stary_wyjadacz_cyfr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 13 mar 2022, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: stary_wyjadacz_cyfr »

Jan Kraszewski pisze: Nie wiem, czego oczekuje od Ciebie osoba, która kazała Ci robić te zadania. Jednemu wystarczy taka nieformalna uwaga, jaką napisałeś, inny będzie oczekiwał formalnego dowodu. Nie mam pojęcia, co studiujesz i na jakim poziomie sa realizowane te zagadnienia.
Generalnie jest to zadanie z książki, którą posługuje się nasz wykładowca podczas ćwiczeń i z niej robi zadania "Elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach" Marka i Onyszkiewicza
A to zadanie jest jednym z początkowych
Jan Kraszewski pisze: To zależy, co rozumiesz przez "logikę".
Mam na myśli logikę matematyczną
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Implikacja i dyzjunkcja za pomocą alternatywy i koniunkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

stary_wyjadacz_cyfr pisze: 14 mar 2022, o 23:51 Generalnie jest to zadanie z książki, którą posługuje się nasz wykładowca podczas ćwiczeń i z niej robi zadania "Elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach" Marka i Onyszkiewicza
A to zadanie jest jednym z początkowych
Pytanie nie brzmi skąd jest zadanie, tylko co Twój prowadzący uzna za satysfakcjonującą odpowiedź.
stary_wyjadacz_cyfr pisze: 14 mar 2022, o 23:51 Mam na myśli logikę matematyczną
Zadanie, które przytoczyłeś, to nie jest "logika matematyczna", tylko proste elementy rachunku zdań, które możesz znaleźć w podręcznikach ze wstępu do matematyki. Logika matematyczna to bardziej zaawansowane sprawy, z którymi zapewne nie będziesz miał do czynienia.

JK
ODPOWIEDZ