funkcja alternatywa suma prosta

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
dark41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 sty 2022, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

funkcja alternatywa suma prosta

Post autor: dark41 »

\(\displaystyle{ f(R,T,S)= R \lor T \oplus S}\)

jak się liczy funkcje alternatywy i sumy prostej dla argumentów
\(\displaystyle{ f(R,T,S)= R \lor T \oplus S}\)
powiedzmy dla argumentów
\(\displaystyle{ r=1, t=1, s=1}\)

alternatywę rozumiem jak jest jedna przynajmniej \(\displaystyle{ 1}\) to w wyniku jest \(\displaystyle{ 1}\) ale co dalej ?
Ostatnio zmieniony 9 sty 2022, o 16:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34312
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: funkcja alternatywa suma prosta

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale co to ma wspólnego z algebrą liniową? Czym są argumenty tej funkcji?

JK
dark41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 sty 2022, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: funkcja alternatywa suma prosta

Post autor: dark41 »

mam takie zadanie do wykonania
stworzyć algorytm maszyny turinga która
oblicza wartości funkcji logicznej \(\displaystyle{ f(R,T,S)= R \lor T \oplus S}\), argumenty funkcji \(\displaystyle{ R,T,S}\) przyjmują wartości logiczne \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 1}\), zapisane na taśmie, wynik operacji musi być zapisany na taśmie w komórce po argumentach.​
nie bardzo wiem jak oblicza się taką funkcje alternatywę znam ale sumę prostą już nie (chyba że symbol kółka z celownikiem nie jest symbolem sumy prostej)
z góry przepraszam jeśli to nie ten dział,zaawansowana matematyka nie jest moją mocną stroną
Ostatnio zmieniony 9 sty 2022, o 20:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34312
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: funkcja alternatywa suma prosta

Post autor: Jan Kraszewski »

Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a do wyrażeń matematycznych.
dark41 pisze: 9 sty 2022, o 19:34stworzyć algorytm maszyny turinga która
oblicza wartości funkcji logicznej \(\displaystyle{ f(R,T,S)= R \lor T \oplus S}\), argumenty funkcji \(\displaystyle{ R,T,S}\) przyjmują wartości logiczne \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 1}\), zapisane na taśmie, wynik operacji musi być zapisany na taśmie w komórce po argumentach.​
nie bardzo wiem jak oblicza się taką funkcje alternatywę znam ale sumę prostą już nie (chyba że symbol kółka z celownikiem nie jest symbolem sumy prostej)
To nie jest suma prosta (suma prosta czego?), to jest jakiś funktor logiczny (ale to Ty musisz wiedzieć jaki). Poza tym mnie tu brakuje nawiasów, ale informatycy mają swoje konwencje notacyjne i może to trzeba czytać od lewej do prawej.

JK
dark41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 sty 2022, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: funkcja alternatywa suma prosta

Post autor: dark41 »

Jan Kraszewski pisze: 9 sty 2022, o 20:05 Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a do wyrażeń matematycznych.
dark41 pisze: 9 sty 2022, o 19:34stworzyć algorytm maszyny Turinga która
oblicza wartości funkcji logicznej \(\displaystyle{ f(R,T,S)= R \lor T \oplus S}\), argumenty funkcji \(\displaystyle{ R,T,S}\) przyjmują wartości logiczne \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 1}\), zapisane na taśmie, wynik operacji musi być zapisany na taśmie w komórce po argumentach.​
nie bardzo wiem jak oblicza się taką funkcje alternatywę znam ale sumę prostą już nie (chyba że symbol kółka z celownikiem nie jest symbolem sumy prostej)
To nie jest suma prosta (suma prosta czego?), to jest jakiś funktor logiczny (ale to Ty musisz wiedzieć jaki). Poza tym mnie tu brakuje nawiasów, ale informatycy mają swoje konwencje notacyjne i może to trzeba czytać od lewej do prawej.

JK
Juz wiem to algebra logiki i ten symbol to suma modulo \(\displaystyle{ 2}\) (alternatywa rozłączna)
Czyli powiedzmy dla argumantów przykładowych \(\displaystyle{ R=1, T=1, S=1}\) wynikiem funkcji funkcji logicznej \(\displaystyle{ f(R,T,S)= R \lor T \oplus S}\) będzie \(\displaystyle{ 0}\) gdyż na początku jest alternatywa \(\displaystyle{ R=1, T=1}\) wynik \(\displaystyle{ 1}\) następnie suma rozłączna (suma modulo \(\displaystyle{ 2}\)) i \(\displaystyle{ S=1}\) wynik to \(\displaystyle{ 0}\) dobrze rozumuje

ma ktoś może pomysł na algorytm maszyny Turinga obliczający taką funkcje i zapisujący w ostatniej komórce
wynik ( np # 1 1 1 0 # )
Ostatnio zmieniony 13 sty 2022, o 18:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34312
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: funkcja alternatywa suma prosta

Post autor: Jan Kraszewski »

dark41 pisze: 13 sty 2022, o 17:51 Juz wiem to algebra logiki i ten symbol to suma modulo \(\displaystyle{ 2}\) (alternatywa rozłączna)
Raczej alternatywa wyłączająca (lub wykluczająca).
dark41 pisze: 13 sty 2022, o 17:51Czyli powiedzmy dla argumantów przykładowych \(\displaystyle{ R=1, T=1, S=1}\) wynikiem funkcji funkcji logicznej \(\displaystyle{ f(R,T,S)= R \lor T \oplus S}\) będzie \(\displaystyle{ 0}\) gdyż na początku jest alternatywa \(\displaystyle{ R=1, T=1}\) wynik \(\displaystyle{ 1}\) następnie suma rozłączna (suma modulo \(\displaystyle{ 2}\)) i \(\displaystyle{ S=1}\) wynik to \(\displaystyle{ 0}\) dobrze rozumuje
Dobrze, o ile zapis \(\displaystyle{ R \lor T \oplus S}\) oznacza \(\displaystyle{ (R \lor T) \oplus S}\). Bo gdyby oznaczało \(\displaystyle{ R \lor (T \oplus S)}\), to wynik byłby odmienny...

JK
dark41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 sty 2022, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: funkcja alternatywa suma prosta

Post autor: dark41 »

Jan Kraszewski pisze: 13 sty 2022, o 18:35
dark41 pisze: 13 sty 2022, o 17:51 Juz wiem to algebra logiki i ten symbol to suma modulo \(\displaystyle{ 2}\) (alternatywa rozłączna)
Raczej alternatywa wyłączająca (lub wykluczająca).
dark41 pisze: 13 sty 2022, o 17:51Czyli powiedzmy dla argumantów przykładowych \(\displaystyle{ R=1, T=1, S=1}\) wynikiem funkcji funkcji logicznej \(\displaystyle{ f(R,T,S)= R \lor T \oplus S}\) będzie \(\displaystyle{ 0}\) gdyż na początku jest alternatywa \(\displaystyle{ R=1, T=1}\) wynik \(\displaystyle{ 1}\) następnie suma rozłączna (suma modulo \(\displaystyle{ 2}\)) i \(\displaystyle{ S=1}\) wynik to \(\displaystyle{ 0}\) dobrze rozumuje
Dobrze, o ile zapis \(\displaystyle{ R \lor T \oplus S}\) oznacza \(\displaystyle{ (R \lor T) \oplus S}\). Bo gdyby oznaczało \(\displaystyle{ R \lor (T \oplus S)}\), to wynik byłby odmienny...

JK
nie żadnych nawiasów czyli rozwiązuje się w kolejności od lewej do prawej ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34312
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: funkcja alternatywa suma prosta

Post autor: Jan Kraszewski »

dark41 pisze: 14 sty 2022, o 15:33nie żadnych nawiasów czyli rozwiązuje się w kolejności od lewej do prawej ?
A skąd mam wiedzieć? To Ty powinieneś wiedzieć, jaka konwencja notacyjna jest u Ciebie stosowana. Według tej, której ja używam, ten zapis jest niepoprawny, ale skoro występuje on w Twoim zadaniu, to u Ciebie jest zapewne inaczej.

JK
ODPOWIEDZ