Dla każdego wyrazu ciągu

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Niepokonana »

Jak zapisać, że dla każdego wyrazu ciągu \(\displaystyle{ b_{n}}\) i każdego wyrazu \(\displaystyle{ a_{n}}\) zachodzi \(\displaystyle{ b_{n}<a_{n}}\)?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2021, o 22:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

To jest nieprecyzyjnie sformułowane pytanie.

Czy chodzi o to, że dowolny wyraz ciągu \(\displaystyle{ \left\langle b_n\right\rangle }\) jest mniejszy od dowolnego wyrazu ciągu \(\displaystyle{ \left\langle a_n\right\rangle }\), czy też o to, że dla dowolnego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) wyraz \(\displaystyle{ n}\)-ty ciągu \(\displaystyle{ \left\langle b_n\right\rangle }\) jest mniejszy od wyrazu \(\displaystyle{ n}\)-tego ciągu \(\displaystyle{ \left\langle a_n\right\rangle }\) ? Bo początek pytania wskazuje na pierwszą wersję, a koniec - na drugą.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Niepokonana »

No bo jak weźmiemy \(\displaystyle{ n-te}\) wyrazy tych ciągów, to ten od \(\displaystyle{ b_{n}}\) jest mniejszy od tego z \(\displaystyle{ a_{n}}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 27 lis 2021, o 22:29 No bo jak weźmiemy \(\displaystyle{ n-te}\) wyrazy tych ciągów, to ten od \(\displaystyle{ b_{n}}\) jest mniejszy od tego z \(\displaystyle{ a_{n}}\).
Czyli potwierdzasz drugą interpretację?

I jaki masz problem z zapisem formalnym?

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Niepokonana »

No potwierdzam. No bo jak to zapisać? Ja myślałam, żeby zrobić dwa znaczki dla każdego, jeden dla każdego \(\displaystyle{ b_{n}}\) i jeden dla każdego \(\displaystyle{ a_n}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 27 lis 2021, o 22:39No bo jak to zapisać? Ja myślałam, żeby zrobić dwa znaczki dla każdego, jeden dla każdego \(\displaystyle{ b_{n}}\) i jeden dla każdego \(\displaystyle{ a_n}\).
:?: :?:
Używasz kwantyfikatora ogólnego kwantyfikującego po indeksach i już.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Niepokonana »

Czyli że jak?

Dodano po 14 minutach 11 sekundach:
Jan Kraszewski pisze: 27 lis 2021, o 22:41
No bo ja nie wiem, jak to zapisać, a wiem, o co mi chodzi.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 27 lis 2021, o 23:01 No bo ja nie wiem, jak to zapisać, a wiem, o co mi chodzi.
A kwantyfikatory już miałaś?

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Niepokonana »

No miałam no, ale jak ich używać?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

No to co miałaś, jeśli nie wiesz, jak ich używać? Przecież to zdanie to najprostsze zastosowanie kwantyfikatora.

Popatrz: "dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodzi \(\displaystyle{ b_n<a_n}\)" - nic nie trzeba wymyślać, tylko znaczki napisać.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Niepokonana »

Trzeba było tak od razu.
Nie zadawaj takich niewygodnych pytań. No nie wiem no, ja nie rozumiem tych wszystkich znaczków.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 27 lis 2021, o 23:33 Trzeba było tak od razu.
To może pochwal się rozwiązaniem.
Niepokonana pisze: 27 lis 2021, o 23:33ja nie rozumiem tych wszystkich znaczków.
No cóż, to jedna z podstawowych rzeczy, które będziesz robić na studiach matematycznych - rozumieć te wszystkie znaczki...

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Dla każdego wyrazu ciągu

Post autor: Niepokonana »

Weź mnie nie strasz XD Bądźmy szczerzy - ani ja ani Ty nie sądzimy, że dobiję do drugiego roku.
ODPOWIEDZ