Uzasadnij, dlaczego poniższe zdania są fałszywe.
a) Liczbą niewymierną nazywamy liczbę, którą można przedstawić w postaci ułamka.
b) Sumą zbiorów A i B nazywamy zbiór złożony z elementów, które należą jednocześnie do zbioru A
i do zbioru B.
c) \(\displaystyle{ C = C_+ \cup C_-}\) gdzie C to zbiór liczb całkowitych
d) Pierwiastkiem kwadratowym z nieujemnej liczby a nazywamy taką liczbę b, dla której \(\displaystyle{ b^2=a}\).
Uzasadnij, dlaczego poniższe zdania są fałszywe
-
- Administrator
- Posty: 34289
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 25 mar 2021, o 10:07
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Pomógł: 1 raz
Re: Uzasadnij, dlaczego poniższe zdania są fałszywe
Nie wiem od czego zacząć. Trzeba tu jakieś dowody formalne robić czy wystarczy na chłopski rozum odpowiedzieć np. tak:
a) Liczba niewymierna jest to z definicji liczba, której nie da się zapisać w postaci ułamka.
b) Zbiór złożony z elementów, które należą jednocześnie do zbioru A i do zbioru B to jest z definicji iloczyn zbiorów A i B.
c) Nie uwzględniono zera.
d) Pierwiastek kwadratowy z nieujemnej liczby a jest nieujemną liczbą b, dla której \(\displaystyle{ b^2=a}\).
a) Liczba niewymierna jest to z definicji liczba, której nie da się zapisać w postaci ułamka.
b) Zbiór złożony z elementów, które należą jednocześnie do zbioru A i do zbioru B to jest z definicji iloczyn zbiorów A i B.
c) Nie uwzględniono zera.
d) Pierwiastek kwadratowy z nieujemnej liczby a jest nieujemną liczbą b, dla której \(\displaystyle{ b^2=a}\).
-
- Administrator
- Posty: 34289
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Uzasadnij, dlaczego poniższe zdania są fałszywe
Trudno powiedzieć "co trzeba zrobić", to powinien sprecyzować zadający takie zadanie. Jak dla mnie te uzasadnienia są w zasadzie wystarczające, ale być może ktoś inny oczekiwałby czegoś innego...
JK
JK