Sprawdzenie zdania metodą 0-1 , błąd w treści?

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
anything
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 paź 2020, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Sprawdzenie zdania metodą 0-1 , błąd w treści?

Post autor: anything »

Hej

Otrzymałem do rozwiązania zadanie, mam pewne wątpliwości czy przykład jest dobrze zapisany w pdfie, mianowicie jest coś takiego:

\(\displaystyle{ p \Rightarrow (p \vee q)}\)

No bo przy podanych warunkach mogę wykonkludować jedynie tyle, że jeśli p jest prawdziwe, to alternatywa jest prawdziwa, jeśli jest fałszywe, to nie da się określić prawdziwości alternatywy.. Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Sprawdzenie zdania metodą 0-1 , błąd w treści?

Post autor: a4karo »

Z fałszu wynika wszystko.

SUper słowo: wykonkludować
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Sprawdzenie zdania metodą 0-1 , błąd w treści?

Post autor: Jan Kraszewski »

anything pisze: 13 paź 2020, o 14:43Otrzymałem do rozwiązania zadanie
Łączymy się z Tobą w bólu z tego powodu.

Wszelakoż nie podzieliłeś się z nami informacją, na czym to zadania polega, ponieważ fraza "sprawdź zdanie metodą 0-1" nie ma sensu - zdania (dokładniej: schematu zdaniowego) nie można sprawdzić. Można natomiast sprawdzić, czy ten schemat zdaniowy ma jakąś własność. Nie napisałeś jednak jaką.

JK
rafal3006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

Re: Sprawdzenie zdania metodą 0-1 , błąd w treści?

Post autor: rafal3006 »

a4karo pisze: 13 paź 2020, o 15:49 Z fałszu wynika wszystko.
To jest bzdura.
W KRZ o żadnym wynikaniu mowy być nie może na mocy definicji implikacji materialnej.
Dowód:
W implikacji materialnej p i q to dwa zdania twierdzące o znanej z góry wartości logicznej
Przykład:
Jeśli \(\displaystyle{ 2+2=4}\) to Płock leży nad Wisłą
W KRZ powyższe zdanie jest implikacją prawdziwą ... ale gdzie tu jest wynikanie?
Czy z faktu iż \(\displaystyle{ 2+2=4}\) wynika że Płock leży nad Wisłą?

Definicja znaczka \(\displaystyle{ \Rightarrow }\)
\(\displaystyle{ p \Rightarrow q \Leftrightarrow \neg p+q}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ p \Rightarrow (p + q) \Leftrightarrow \neg p+p+q \Leftrightarrow 1}\)
bo:
\(\displaystyle{ \neg p+p \Leftrightarrow 1}\)
\(\displaystyle{ 1+q \Leftrightarrow 1}\)
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Sprawdzenie zdania metodą 0-1 , błąd w treści?

Post autor: matmatmm »

rafal3006 pisze: 21 paź 2020, o 07:31
a4karo pisze: 13 paź 2020, o 15:49 Z fałszu wynika wszystko.
To jest bzdura.
W KRZ o żadnym wynikaniu mowy być nie może na mocy definicji implikacji materialnej.
Teoretycznie nie, ale jest pewien (powiedziałbym nawet ścisły) związek.
Dowód:
W implikacji materialnej p i q to dwa zdania twierdzące o znanej z góry wartości logicznej
Przykład:
Jeśli \(\displaystyle{ 2+2=4}\) to Płock leży nad Wisłą
W KRZ powyższe zdanie jest implikacją prawdziwą ... ale gdzie tu jest wynikanie?
Czy z faktu iż \(\displaystyle{ 2+2=4}\) wynika że Płock leży nad Wisłą?
Z tym się zgadzam, ale nie nazwałbym tego dowodem.
Definicja znaczka \(\displaystyle{ \Rightarrow }\)
\(\displaystyle{ p \Rightarrow q \Leftrightarrow \neg p+q}\)
Dla mnie nie jest to definicja \(\displaystyle{ \implies}\), tylko tautologia rachunku zdań.
Stąd:
\(\displaystyle{ p \Rightarrow (p + q) \Leftrightarrow \neg p+p+q \Leftrightarrow 1}\)
bo:
\(\displaystyle{ \neg p+p \Leftrightarrow 1}\)
\(\displaystyle{ 1+q \Leftrightarrow 1}\)
Tutaj zaczyna się chaos. Co właściwie pokazujesz?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Sprawdzenie zdania metodą 0-1 , błąd w treści?

Post autor: a4karo »

No i taka dyskusja...
Czy z faktu, że `2+3=4` wynika, że jestem papieżem? Okazuje się, że tak
Dowód: rozpatrzmy zbiór \(\displaystyle{ A=\{ja, papież\}}\). Skoro `2+3=4` to `1=2`, a zatem dwuelementowy zbiór `A` ma jeden element. Koniec dowodu.

Masz jakieś przesłanki aby twierdzić, że nie istnieje ciąg implikacji wskazujących, że z `2+2=4` wynika leżenie Płocka nad Wisłą?

Dodano po 34 minutach 34 sekundach:
Kiedyś tam w X wieku siedzieli sobie przy ognisku dwaj ważni Piastowie i zgodnie doszli do wniosku, że trzeba założyć jakiś gród. Jeden upierał się, żeby przy Wiśle, drugi żeby na Ostrowie Lednickim.
A ponieważ nie mogli dojść do konsensusu, postanowili zagrać w kości: jak wyrzucą `4`, to nad Wisłą. No i wyrzucili `2` i `2`.
ODPOWIEDZ