Podpowiedziałby mi ktoś w miarę możliwości prostym językiem bo próbuje "rozgryźć" system hilbertowski.
Mam przykład
\(\displaystyle{ Przykład. ⊢(𝐴 \rightarrow 𝐵) \rightarrow [(𝐵 \rightarrow 𝐶) \rightarrow (𝐴 \rightarrow 𝐶)]}\)
\(\displaystyle{ 1. {A \rightarrow B,B \rightarrow C,A}⊢A}\) Założenie
\(\displaystyle{ 2. {A \rightarrow B,B \rightarrow C,A}⊢A \rightarrow B}\) Założenie
\(\displaystyle{ 3. {𝐴 \rightarrow 𝐵,𝐵 \rightarrow 𝐶,𝐴}⊢𝐵 \rightarrow 𝐶}\) Założenie
\(\displaystyle{ 4. {𝐴 \rightarrow 𝐵,𝐵 \rightarrow 𝐶,𝐴}⊢𝐵 }\)MP:1,2
\(\displaystyle{ 5. {𝐴 \rightarrow 𝐵,𝐵 \rightarrow 𝐶,𝐴}⊢𝐶 }\)MP:4,3
\(\displaystyle{ 6. {𝐴 \rightarrow 𝐵,𝐵 \rightarrow 𝐶}⊢𝐴 \rightarrow 𝐶}\) reguła dedukcji: 5
\(\displaystyle{ 7. {𝐴 \rightarrow 𝐵}⊢[(𝐵 \rightarrow 𝐶) \rightarrow (𝐴 \rightarrow 𝐶)]}\) reguła dedukcji: 6
\(\displaystyle{ 8. ⊢(𝐴 \rightarrow 𝐵) \rightarrow [(𝐵 \rightarrow 𝐶) \rightarrow (𝐴 \rightarrow 𝐶)]}\) reguła dedukcji:7
I związane z tym kilkapytań.
Wyczytałem, że np.
\(\displaystyle{ U ⊢ A}\)
tutaj znaczek \(\displaystyle{ ⊢}\) oznacza, że po lewej są formuły ze zbioru \(\displaystyle{ U}\), które są założeniami w dowodzie formuły \(\displaystyle{ A}\). Nawet to zadanie mam rozwiązane, ale skąd wiedzieć, że akurat mają być trzy założenia i tak mają wyglądać? Czemu nie ma założenia np:
\(\displaystyle{ \{A→B,B→C,A\}⊢A→C}\)
I czemu akurat dowód formuł \(\displaystyle{ A, A \rightarrow B, B \rightarrow C}\)
albo
\(\displaystyle{ Przykład ⊢ \neg 𝐴 \rightarrow (𝐴 \rightarrow 𝐵)}\)
\(\displaystyle{ 1. { \neg 𝐴}⊢ \neg 𝐴 \rightarrow ( \neg 𝐵 \rightarrow \neg 𝐴)}\) Aksjomat 1
\(\displaystyle{ 2. { \neg 𝐴}⊢ \neg 𝐴}\) Założenie
Skąd wiedzieć, że najpierw mam wziąć aksjomat, a potem założenie i czemu takie założenie?
Tutaj to samo:
\(\displaystyle{ Przykład ⊢(𝐴→𝐵)→( \neg 𝐵 \rightarrow \neg 𝐴)}\)
\(\displaystyle{ 1. {𝐴→𝐵, \neg 𝐵, \neg \neg 𝐴}⊢ \neg \neg 𝐴}\)Założenie
Czemu akurat takie założenia a nie inne?, albo aksjomat+założenie?:D
System Hilbertowski (założenia)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 mar 2020, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 5 razy
System Hilbertowski (założenia)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2020, o 21:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: System Hilbertowski (założenia)
itsonlylogic pisze: ↑15 kwie 2020, o 19:10 Nawet to zadanie mam rozwiązane, ale skąd wiedzieć, że akurat mają być trzy założenia i tak mają wyglądać?
W tym rozwiązaniu jest duży (z Twojego punktu widzenia) skrót myślowy. Otóż w twierdzeniu
\(\displaystyle{ ⊢(𝐴 \rightarrow 𝐵) \rightarrow [(𝐵 \rightarrow 𝐶) \rightarrow (𝐴 \rightarrow 𝐶)]}\)
nie ma żadnych założeń. Natomiast trzykrotne kolejne zastosowanie twierdzenia o dedukcji prowadzi do problemu równoważnego:
\(\displaystyle{ \{𝐴 \rightarrow 𝐵, 𝐵 \rightarrow 𝐶,𝐴\}\vdash 𝐶\ \ \ \ \ \ \ \ \heartsuit}\)
I to tak naprawdę dowód tego twierdzenia masz na początku przykładu.
Zapis może być trochę mylący (bo twierdzenie o dedukcji pojawia się na końcu i nie bardzo wiadomo, skąd się bierze początek). Ja bym zapisał ten dowód tak:
Najpierw dowodzę \(\displaystyle{ \heartsuit}\):
\(\displaystyle{ 1.\ A}\) Założenie
\(\displaystyle{ 2.\ A \rightarrow B}\) Założenie
\(\displaystyle{ 3.\ 𝐵 \rightarrow 𝐶}\) Założenie
\(\displaystyle{ 4.\ 𝐵 }\) MP:1,2
\(\displaystyle{ 5.\ 𝐶 }\) MP:4,3
co kończy dowód. Następnie stosuję trzykrotnie tw. o dedukcji, by pokazać, że
1. \(\displaystyle{ \heartsuit}\) jest równoważne z \(\displaystyle{ \{𝐴 \rightarrow 𝐵,𝐵 \rightarrow 𝐶\}⊢𝐴 \rightarrow 𝐶}\),
2. \(\displaystyle{ \{𝐴 \rightarrow 𝐵,𝐵 \rightarrow 𝐶\}⊢𝐴 \rightarrow 𝐶}\) jest równoważne z \(\displaystyle{ \{𝐴 \rightarrow 𝐵\}⊢[(𝐵 \rightarrow 𝐶) \rightarrow (𝐴 \rightarrow 𝐶)]}\),
3. \(\displaystyle{ \{𝐴 \rightarrow 𝐵\}⊢[(𝐵 \rightarrow 𝐶) \rightarrow (𝐴 \rightarrow 𝐶)]}\) jest równoważne z \(\displaystyle{ ⊢(𝐴 \rightarrow 𝐵) \rightarrow [(𝐵 \rightarrow 𝐶) \rightarrow (𝐴 \rightarrow 𝐶)]}\).
W Twoim dowodzie jest zapisane w zasadzie to samo, ale w sposób, który nie pozwala Ci tego zrozumieć.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 mar 2020, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 5 razy
Re: System Hilbertowski (założenia)
Dzięki, faktycznie teraz jest to zdecydowanie lepiej widoczne, ale jak tak uczą to co poradzić, trzeba się dostosować
Czyli rozumiem, ze generalnie żadnego sposobu na to nie ma, jest to bardziej kwestia praktyki i zauważania pewnych "podobnych" sytuacji?
No tutaj to widzę, ze był wyciągnięty poprzednik implikacji a potem pousuwane przez MP regułą odrywania. W każdym bądź razie wydaje mi się, że załapałem.
Teraz mam takie pytanka i jeśli można to poprosiłbym o odpowiedź
1) Aksjomaty 1,2,3 mogę bez problemu dorzucać do dowodu?
2) Mam taki zapis
Twierdzenia dla innych operatorów logicznych
Stosujemy następujące prawa:
\(\displaystyle{ A \wedge B \Leftrightarrow \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\)
\(\displaystyle{ A∨B \Leftrightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right) }\)
\(\displaystyle{ \left( A \Leftrightarrow B\right) \Leftrightarrow \left( A \Rightarrow B\right) \wedge \left( B \Rightarrow A\right) }\)
Przykład
\(\displaystyle{ ⊢A\Rightarrow(B\Rightarrow(A \wedge B))}\)
\(\displaystyle{ 1.{A,B}⊢(A\Rightarrow \neg B)\Rightarrow(A\Rightarrow \neg B)}\) twierdzenie 1
itd..
O ile dalej co się dzieje mniej więcej rozumiem to nie nie wiem skąd się wzieło to twierdzenie skoro wyżej jest podane że
\(\displaystyle{ A \wedge B}\)
jest równoważne z
\(\displaystyle{ \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\) Czyli to jest po prostu jeszcze bardziej rozpisane w tym twierdzeniu 1?
3) Najważniejsze - czy to dobrze rozpocząłem to zadanie?
\(\displaystyle{ A \rightarrow (B \rightarrow A \vee B)}\)
skoro wyżej w twierdzeniach dla innych operatorów logicznych miałem podane, że:
\(\displaystyle{ A∨B \Leftrightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right) }\)
to podstawiłem
\(\displaystyle{ A \rightarrow (B \rightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right))}\)
No i wtedy już dałem
\(\displaystyle{ 1. {A,B, \neg A} ⊢ B}\) założenie
a dalej już regułą dedukcji
i rach ciach rozwiązane..
I pytanie, czy mogę wykorzystać jako założenie tylko
\(\displaystyle{ {A,B, \neg A} ⊢ B}\) założenie
czy musze też
\(\displaystyle{ {A,B, \neg A} ⊢ \neg A}\) założenie
\(\displaystyle{ {A,B, \neg A} ⊢ A}\) założenie
ale wtedy niebardzo bym wiedział jak pójść dalej
4. Inny przykład - wskazówka
\(\displaystyle{ A \wedge B→B \wedge A.}\) nalezy zrobić korzystając z reguły kontrapozycji
I myślałem tak jak wyżej podstawić pod
\(\displaystyle{ A \wedge B \Leftrightarrow \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\)
i wtedy dopiero zacząc rozwiązywać, ale wtedy wychodziło by coś takiego
\(\displaystyle{ \left( A \Rightarrow \neg B\right) \rightarrow \left( B \Rightarrow \neg A\right)}\)
Nie widzę po prostu co dalej mogę z tym zrobić
myślałem tak:
\(\displaystyle{ 1. \left\{ \left( A \Rightarrow \neg B\right), B \right\} ⊢ \left( A \Rightarrow \neg B\right)}\) założenie
\(\displaystyle{ 2. \left\{ \left( A \Rightarrow \neg B\right), B \right\} ⊢B}\) założenie
i dalej nie mogę rozgryźć.
PS. starałem się używać LaTeX'a.
Czyli rozumiem, ze generalnie żadnego sposobu na to nie ma, jest to bardziej kwestia praktyki i zauważania pewnych "podobnych" sytuacji?
No tutaj to widzę, ze był wyciągnięty poprzednik implikacji a potem pousuwane przez MP regułą odrywania. W każdym bądź razie wydaje mi się, że załapałem.
Teraz mam takie pytanka i jeśli można to poprosiłbym o odpowiedź
1) Aksjomaty 1,2,3 mogę bez problemu dorzucać do dowodu?
2) Mam taki zapis
Twierdzenia dla innych operatorów logicznych
Stosujemy następujące prawa:
\(\displaystyle{ A \wedge B \Leftrightarrow \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\)
\(\displaystyle{ A∨B \Leftrightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right) }\)
\(\displaystyle{ \left( A \Leftrightarrow B\right) \Leftrightarrow \left( A \Rightarrow B\right) \wedge \left( B \Rightarrow A\right) }\)
Przykład
\(\displaystyle{ ⊢A\Rightarrow(B\Rightarrow(A \wedge B))}\)
\(\displaystyle{ 1.{A,B}⊢(A\Rightarrow \neg B)\Rightarrow(A\Rightarrow \neg B)}\) twierdzenie 1
itd..
O ile dalej co się dzieje mniej więcej rozumiem to nie nie wiem skąd się wzieło to twierdzenie skoro wyżej jest podane że
\(\displaystyle{ A \wedge B}\)
jest równoważne z
\(\displaystyle{ \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\) Czyli to jest po prostu jeszcze bardziej rozpisane w tym twierdzeniu 1?
3) Najważniejsze - czy to dobrze rozpocząłem to zadanie?
\(\displaystyle{ A \rightarrow (B \rightarrow A \vee B)}\)
skoro wyżej w twierdzeniach dla innych operatorów logicznych miałem podane, że:
\(\displaystyle{ A∨B \Leftrightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right) }\)
to podstawiłem
\(\displaystyle{ A \rightarrow (B \rightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right))}\)
No i wtedy już dałem
\(\displaystyle{ 1. {A,B, \neg A} ⊢ B}\) założenie
a dalej już regułą dedukcji
i rach ciach rozwiązane..
I pytanie, czy mogę wykorzystać jako założenie tylko
\(\displaystyle{ {A,B, \neg A} ⊢ B}\) założenie
czy musze też
\(\displaystyle{ {A,B, \neg A} ⊢ \neg A}\) założenie
\(\displaystyle{ {A,B, \neg A} ⊢ A}\) założenie
ale wtedy niebardzo bym wiedział jak pójść dalej
4. Inny przykład - wskazówka
\(\displaystyle{ A \wedge B→B \wedge A.}\) nalezy zrobić korzystając z reguły kontrapozycji
I myślałem tak jak wyżej podstawić pod
\(\displaystyle{ A \wedge B \Leftrightarrow \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\)
i wtedy dopiero zacząc rozwiązywać, ale wtedy wychodziło by coś takiego
\(\displaystyle{ \left( A \Rightarrow \neg B\right) \rightarrow \left( B \Rightarrow \neg A\right)}\)
Nie widzę po prostu co dalej mogę z tym zrobić
myślałem tak:
\(\displaystyle{ 1. \left\{ \left( A \Rightarrow \neg B\right), B \right\} ⊢ \left( A \Rightarrow \neg B\right)}\) założenie
\(\displaystyle{ 2. \left\{ \left( A \Rightarrow \neg B\right), B \right\} ⊢B}\) założenie
i dalej nie mogę rozgryźć.
PS. starałem się używać LaTeX'a.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: System Hilbertowski (założenia)
Tak.itsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:17Czyli rozumiem, ze generalnie żadnego sposobu na to nie ma, jest to bardziej kwestia praktyki i zauważania pewnych "podobnych" sytuacji?
Tak, aksjomaty w takiej wersji, jak masz podane oraz dowolny wynik podstawienia pod aksjomaty (jak np. tu: \(\displaystyle{ \vdash \neg 𝐴 \rightarrow ( \neg 𝐵 \rightarrow \neg 𝐴)}\)).
Na resztę odpowiem Ci później.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 mar 2020, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 5 razy
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: System Hilbertowski (założenia)
Nie wiem, jak to było u Ciebie robione, ale dla mnie to są definicje, a nie twierdzenia. W typowym systemie hilbertowskim mamy język, w którym są dwa spójniki: negacja i implikacja. Jeżeli pojawiają się inne spójniki, to jako skróty zgodnie z powyższymi definicjami.itsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:172) Mam taki zapis
Twierdzenia dla innych operatorów logicznych
Stosujemy następujące prawa:
\(\displaystyle{ A \wedge B \Leftrightarrow \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\)
\(\displaystyle{ A\lor B \Leftrightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right) }\)
\(\displaystyle{ \left( A \Leftrightarrow B\right) \Leftrightarrow \left( A \Rightarrow B\right) \wedge \left( B \Rightarrow A\right) }\)
Dla mnie ten pierwszy krok to po pierwsze przygotowanie do dwukrotnego zastosowania tw. o dedukcji (jak porównałeś w poprzednim przypadku swój dowód z moim, to powinieneś wiedzieć, o co chodzi) oraz zastąpienie koniunkcji zgodnie z definicją tego spójnika, która u Ciebie nazywa się tw. 1.itsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:17Przykład
\(\displaystyle{ ⊢A\Rightarrow(B\Rightarrow(A \wedge B))}\)
\(\displaystyle{ 1.{A,B}⊢(A\Rightarrow \neg B)\Rightarrow(A\Rightarrow \neg B)}\) twierdzenie 1
itd..
O ile dalej co się dzieje mniej więcej rozumiem to nie nie wiem skąd się wzieło to twierdzenie skoro wyżej jest podane że
\(\displaystyle{ A \wedge B}\)
jest równoważne z
\(\displaystyle{ \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\) Czyli to jest po prostu jeszcze bardziej rozpisane w tym twierdzeniu 1?
Jesteś pewny, że ono tak wygląda? Bo to jest dość trywialne. Nie chodziło przypadkiem o \(\displaystyle{ A \rightarrow (B \rightarrow A\ \red{\land}\ B)}\)?itsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:173) Najważniejsze - czy to dobrze rozpocząłem to zadanie?
\(\displaystyle{ A \rightarrow (B \rightarrow A \vee B)}\)
OK. Tylko na końcu musisz jeszcze powołać się na "twierdzenie 1".itsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:17skoro wyżej w twierdzeniach dla innych operatorów logicznych miałem podane, że:
\(\displaystyle{ A∨B \Leftrightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right) }\)
to podstawiłem
\(\displaystyle{ A \rightarrow (B \rightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right))}\)
No i wtedy już dałem
\(\displaystyle{ 1. {A,B, \neg A} ⊢ B}\) założenie
a dalej już regułą dedukcji
i rach ciach rozwiązane..
Nie musisz, nie masz obowiązku wykorzystywania założeń.itsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:17I pytanie, czy mogę wykorzystać jako założenie tylko
\(\displaystyle{ {A,B, \neg A} ⊢ B}\) założenie
czy musze też
\(\displaystyle{ {A,B, \neg A} ⊢ \neg A}\) założenie
\(\displaystyle{ {A,B, \neg A} ⊢ A}\) założenie
ale wtedy nie bardzo bym wiedział jak pójść dalej
Rozumiem, że masz tę regułę udowodnioną? Bo to jest syntaktycznie nietrywialne twierdzenie.itsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:174. Inny przykład - wskazówka
\(\displaystyle{ A \wedge B→B \wedge A.}\) nalezy zrobić korzystając z reguły kontrapozycji
A jak wychodzi? Po podstawieniu dostajeszitsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:17I myślałem tak jak wyżej podstawić pod
\(\displaystyle{ A \wedge B \Leftrightarrow \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\)
i wtedy dopiero zacząc rozwiązywać, ale wtedy wychodziło by coś takiego
\(\displaystyle{ \left( A \Rightarrow \neg B\right) \rightarrow \left( B \Rightarrow \neg A\right)}\)
\(\displaystyle{ \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) \Rightarrow \neg \left( B \Rightarrow \neg A\right)}\)
a to syntaktycznie co innego. Pewnie chcesz zastosować "regułę kontrapozycji", ale wolałbym wiedzieć, co przez to rozumiesz, bo pewnym zagrożeniem w dowodach syntaktycznych jest stosowanie semantycznych metod.
Tutaj będziesz potrzebował innych aksjomatów. Ale tutaj musiałbym wiedzieć, jaką masz wersję aksjomatu 3.itsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:17ow \neg A\right)[/latex]
Nie widzę po prostu co dalej mogę z tym zrobić
myślałem tak:
\(\displaystyle{ 1. \left\{ \left( A \Rightarrow \neg B\right), B \right\} ⊢ \left( A \Rightarrow \neg B\right)}\) założenie
\(\displaystyle{ 2. \left\{ \left( A \Rightarrow \neg B\right), B \right\} ⊢B}\) założenie
i dalej nie mogę rozgryźć.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 mar 2020, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 5 razy
Re: System Hilbertowski (założenia)
No tak, ale definicja tego spójnika wygląda tak:Jan Kraszewski pisze: ↑17 kwie 2020, o 23:17 oraz zastąpienie koniunkcji zgodnie z definicją tego spójnika, która u Ciebie nazywa się tw. 1.
\(\displaystyle{ A\lor B \Leftrightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right) }\)
a twierdzenie 1
\(\displaystyle{ 1.{A,B}⊢(A\Rightarrow \neg B)\Rightarrow(A\Rightarrow \neg B)}\) twierdzenie 1
Nie widzę w jaki sposób ten spójnik został zastąpiony
Bo skoro mam przykład
\(\displaystyle{ ⊢A\Rightarrow(B\Rightarrow(A \wedge B))}\)
to ja bym to zamienił zgodnie z definicją spójnika na:
\(\displaystyle{ ⊢A\Rightarrow(B\Rightarrow \neg(A \rightarrow \neg B)}\)
stąd nie wiem skąd się wziął zapis w twierdzeniu 1.
Mam to zapisane jako "Twierdzenie 1" o poprawności systemu.
Tak, jest ze spójnikiem "lub" v.Jan Kraszewski pisze: ↑17 kwie 2020, o 23:17 Jesteś pewny, że ono tak wygląda? Bo to jest dość trywialne. Nie chodziło przypadkiem o \(\displaystyle{ A \rightarrow (B \rightarrow A\ \red{\land}\ B)}\)?
Czyli na to prawo?Jan Kraszewski pisze: ↑17 kwie 2020, o 23:17 OK. Tylko na końcu musisz jeszcze powołać się na "twierdzenie 1".
\(\displaystyle{ A∨B \Leftrightarrow \left( \neg A \Rightarrow B\right) }\)
Tzn mam tylko prawo tego spójnika "i" ^Jan Kraszewski pisze: ↑17 kwie 2020, o 23:17 Rozumiem, że masz tę regułę udowodnioną? Bo to jest syntaktycznie nietrywialne twierdzenie.
\(\displaystyle{ A \wedge B \Leftrightarrow \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\)
itsonlylogic pisze: ↑17 kwie 2020, o 08:17I myślałem tak jak wyżej podstawić pod
\(\displaystyle{ A \wedge B \Leftrightarrow \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) }\)
i wtedy dopiero zacząc rozwiązywać, ale wtedy wychodziło by coś takiego
\(\displaystyle{ \left( A \Rightarrow \neg B\right) \rightarrow \left( B \Rightarrow \neg A\right)}\)
No właśnie tak chciałem napisać, zgubiłem negację.Jan Kraszewski pisze: ↑17 kwie 2020, o 23:17 A jak wychodzi? Po podstawieniu dostajesz
\(\displaystyle{ \neg \left( A \Rightarrow \neg B\right) \Rightarrow \neg \left( B \Rightarrow \neg A\right)}\)
U mnie reguła kontrapozycji jest zapisana tak:Jan Kraszewski pisze: ↑17 kwie 2020, o 23:17 Pewnie chcesz zastosować "regułę kontrapozycji", ale wolałbym wiedzieć, co przez to rozumiesz, bo pewnym zagrożeniem w dowodach syntaktycznych jest stosowanie semantycznych metod.
\(\displaystyle{ \frac{U ⊢ \neg B \rightarrow \neg A}{U ⊢ A \rightarrow B} }\)
A aksjomat 3
\(\displaystyle{ ⊢ ( \neg B \rightarrow \neg A) \rightarrow (A \rightarrow B)}\)
Jeszcze jedno dodatkowe pytanko:
Czy jeżeli aksjomat 1 wygląda tak
\(\displaystyle{ ⊢ (A \rightarrow (B \rightarrow A))}\)
to mogę go sobie zastępować np. ?
\(\displaystyle{ ⊢ ( \neg \neg A \rightarrow ( \neg \neg B \rightarrow \neg \neg A))}\)
Bo wychodziloby na to samo, ale nie wiem czy tak można.
Dodano po 5 godzinach 5 minutach 33 sekundach:
@edit
Dzięki za podpowiedź z aksjomatem 3 - co do tego ostatniego to tak mogłem zrobić?
\(\displaystyle{ A \wedge B \rightarrow B \wedge A}\)
\(\displaystyle{ 1.\ \neg (A \rightarrow \neg B) \rightarrow \neg (B \rightarrow \neg A)}\)
\(\displaystyle{ 2.\ \vdash (B \rightarrow \neg A) \rightarrow (A \rightarrow \neg B)}\) reguła kontrapozycji
\(\displaystyle{ 3.\ \{ (B \rightarrow \neg A), A \} \vdash (B \rightarrow \neg A)}\) założenie
\(\displaystyle{ 4.\ \{ (B \rightarrow \neg A), A \} \vdash A }\) założenie
\(\displaystyle{ 5.\ \{ (B \rightarrow \neg A), A \} \vdash ( \neg B \rightarrow \neg A) \rightarrow (A \rightarrow B)}\) aksjomat 3
\(\displaystyle{ 6.\ \{ (B \rightarrow \neg A), A \} \vdash ( \neg B \rightarrow \neg A) \rightarrow B}\) MP 5,4
\(\displaystyle{ 7.\ \{ (B \rightarrow \neg A), A \} \vdash \neg B}\) MP 3,6
itd... regułą dedukcji a potem znowu regułą kontrapozycji w drugą stronę?
Czy źle zrobiłem regułę odrywania?
Dodano po 21 godzinach 38 minutach 29 sekundach:
Informacja dla osób, które by miały podobny przykład.
Wracając do tego twierdzenia 1 skąd się wzieło już wiem
bo miałem udowodnione, że z:
\(\displaystyle{ ⊢𝐴 \rightarrow 𝐴}\)
z A wynika A
i w pierwszym twierdzeniu za A zostało podstawione
\(\displaystyle{ (𝐴 \rightarrow \neg B)}\)
więc z
\(\displaystyle{ ⊢𝐴 \rightarrow 𝐴}\)
wyszło
\(\displaystyle{ (𝐴 \rightarrow \neg B) \rightarrow (𝐴 \rightarrow \neg B)}\)
a co do przykładu
\(\displaystyle{ A \wedge B \rightarrow B \wedge A}\)
to jeszcze nie wiem czy dobrze to zacząłem ale jakoś wynik wyszedł
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2020, o 13:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \vdash. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
Powód: Poprawa wiadomości: \vdash. Nawiasy klamrowe to \{, \}.