Witam, mam problem z jednym przykładem minimalizacji funkcji logicznych. Mianowicie chodzi tu o przykład:
\(\displaystyle{ (A+ \neg B) \cdot [ABC+ \neg B(A+C)] + AB \neg C \cdot (A+ \neg AB)}\)
Za każdym razem wychodzi mi inny wynik, nie wiem co robię źle. Czy jest osoba która by wykonała to, żebym mógł sobie porównać i zobaczyć gdzie zrobiłem błąd. Z innymi przykładami nie mam takich problemów jak z tym.
Z góry dzięki wielkie!
Wyniki które mi zdają się najbardziej prawdopodobne to:
\(\displaystyle{ A+B \neg C+ \neg BC}\)
\(\displaystyle{ A(B \neg C)+ \neg BC}\)
Algebra Boole'a (Minimalizacja funkcji logicznych)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 kwie 2020, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 1 raz
Algebra Boole'a (Minimalizacja funkcji logicznych)
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2020, o 17:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Algebra Boole'a (Minimalizacja funkcji logicznych)
\(\displaystyle{ (A+B')(ABC+B'(A+C))+\color{blue}{ABC'(A+A'B)=} \\ \color{black}{=ABC+AB'(A+C)+0+B'(A+C) +} \color{blue}{ABC'+0 =} }\)
\(\displaystyle{ =ABC+ABC' +AB'(A+C)+B'(A+C) = AB(C+C')+B'(A+AC+A+C)= \\
=AB +B'(A+C(A+1))= AB+AB'+B'C=A+B'C}\)
\(\displaystyle{ =ABC+ABC' +AB'(A+C)+B'(A+C) = AB(C+C')+B'(A+AC+A+C)= \\
=AB +B'(A+C(A+1))= AB+AB'+B'C=A+B'C}\)