Sprowadzanie do DNF

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
zekori
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 sty 2020, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 8 razy

Sprowadzanie do DNF

Post autor: zekori »

Sprowadź formułę \(\displaystyle{ ((p \wedge q) \Rightarrow (p \vee q))}\) do postaci DNF.
Tego typu \(\displaystyle{ ((p \wedge q) \wedge p}\) wiem jak zrobić, ale powyższego przykładu nie mam pojęcia.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2020, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34276
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Sprowadzanie do DNF

Post autor: Jan Kraszewski »

Zacznij od prawa eliminacji implikacji.

JK
zekori
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 sty 2020, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 8 razy

Re: Sprowadzanie do DNF

Post autor: zekori »

czyli \(\displaystyle{ \left( \neg p \wedge \neg q \right) \vee \left( p \wedge q\right) }\)?
jeżeli tak, to co dalej?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34276
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Sprowadzanie do DNF

Post autor: Jan Kraszewski »

zekori pisze: 10 lut 2020, o 23:19czyli \(\displaystyle{ \left( \neg p \wedge \neg q \right) \vee \left( p \wedge q\right) }\)?
A skąd Ty to wziąłeś?!

JK
zekori
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 sty 2020, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 8 razy

Re: Sprowadzanie do DNF

Post autor: zekori »

A implikacji nie eliminuje się poprzez negację pierwszego wyrazu, wstawienia alternatywy zamiast znaku implikacji i przepisaniu drugiego wyrazu? Nie mam pojęcia jak o robić na nawiasach
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34276
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Sprowadzanie do DNF

Post autor: Jan Kraszewski »

zekori pisze: 11 lut 2020, o 10:55A implikacji nie eliminuje się poprzez negację pierwszego wyrazu, wstawienia alternatywy zamiast znaku implikacji i przepisaniu drugiego wyrazu?
Tak, ale to zdecydowanie nie jest to, co zrobiłeś.
zekori pisze: 11 lut 2020, o 10:55Nie mam pojęcia jak o robić na nawiasach
Systematycznie. Jak nie umiesz inaczej, to zrób podstawienie:

\(\displaystyle{ p\land q=\heartsuit,\ p\lor q=\clubsuit}\)

potem zastosuj metodę, którą podałeś, potem podstawienie zwrotne, potem prawo de Morgana (ale poprawnie!) itd.

JK
zekori
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 sty 2020, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 8 razy

Re: Sprowadzanie do DNF

Post autor: zekori »

\(\displaystyle{ \neg p \vee \neg q \vee \left( p \vee q\right) }\) i na tym koniec?
czy trzeba dalej to rozpisywać? czyli \(\displaystyle{ \left( \neg p \vee p\right) \vee \left( \neg p \vee q\right) \vee \left( \neg q \vee p\right) \vee \left( \neg q \vee q\right)}\)
Wybacz za błędy, ale pierwszy raz robię taki przykład
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34276
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Sprowadzanie do DNF

Post autor: Jan Kraszewski »

zekori pisze: 11 lut 2020, o 11:37\(\displaystyle{ \neg p \vee \neg q \vee \left( p \vee q\right) }\) i na tym koniec?
W sensie zastosowania eliminacji implikacji - tak. Poza tym formuła \(\displaystyle{ \neg p \vee \neg q \vee p \vee q }\) jest w postaci DNF. Natomiast łatwo można zauważyć, że rozpatrywana formuła jest tautologią, wystarczy zatem wziąć dowolną tautologię w postaci DNF, np. \(\displaystyle{ p\lor \neg p}\).

Kod: Zaznacz cały

https://math.stackexchange.com/questions/64473/what-is-the-conjunction-normal-form-of-a-tautology
masz dyskusję na podobny temat.
zekori pisze: 11 lut 2020, o 11:37czy trzeba dalej to rozpisywać? czyli \(\displaystyle{ \left( \neg p \vee p\right) \vee \left( \neg p \vee q\right) \vee \left( \neg q \vee p\right) \vee \left( \neg q \vee q\right)}\)
Nie trzeba.

JK
ODPOWIEDZ