Zapisanie za pomocą symboli kilku zdań

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Pokrzykiwacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lis 2017, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zapisanie za pomocą symboli kilku zdań

Post autor: Pokrzykiwacz »

Mamy zbiór częściowo uporządkowany \(\displaystyle{ \langle X, \leq \rangle}\) oraz \(\displaystyle{ a \in X }\) i \(\displaystyle{ A, B \subseteq X }\). Zadanie polega na zapisaniu symbolicznie poniższych zdań, nie używając symbolów mocy, równoliczności i \(\displaystyle{ \exists !}\).
  1. Element największy w \(\displaystyle{ A}\) jest elementem najmniejszym w \(\displaystyle{ B}\).
  2. Zbiór \(\displaystyle{ A}\) ma dokładnie dwa ograniczenia dolne.
  3. a jest jedynym elementem maksymalnym w \(\displaystyle{ X}\).
  4. Elementy maksymalne zbioru \(\displaystyle{ A}\) tworzą antyłańcuch \(\displaystyle{ X}\).
Poniżej są moje rozwiązania. Proszę o weryfikację poprawności. Jeśli są błędy proszę o napisanie, jak być powinno.
  1. \(\displaystyle{ ( \exists M \in A \cap B ) ((\forall x \in A) (M \geq x) \wedge (\forall y \in B) (M \leq y))}\)
  2. \(\displaystyle{ ( \exists a, b \in X ) ( a \neq b \wedge (\forall c \in A) (a \leq c \wedge b \leq c) \wedge \neg(\exists d \in X)(d \neq a \wedge d \neq b \wedge (\forall v \in A)( d \leq v))) }\)
  3. \(\displaystyle{ (\forall x \in X) ( a \leq x \implies a = x ) \wedge \neg (\exists b \in X ) ( a \neq b \wedge ( \forall z \in X ) (b \leq z \implies b = z )) }\)
  4. \(\displaystyle{ ( \forall x, y, \in X ) ( \forall g \in A ) (((x \leq g \implies x = g ) \wedge (y \leq g \implies y = g ) ) \implies (x \neq y \implies \neg (x \leq y \vee y \leq x ) ) ) }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34240
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zapisanie za pomocą symboli kilku zdań

Post autor: Jan Kraszewski »

Pokrzykiwacz pisze: 31 sty 2020, o 07:17\(\displaystyle{ ( \exists M \in A \cap B ) ((\forall x \in A) (M \geq x) \wedge (\forall y \in B) (M \leq y))}\)
\(\displaystyle{ ( \exists a, b \in X ) ( a \neq b \wedge (\forall c \in A) (a \leq c \wedge b \leq c) \wedge \neg(\exists d \in X)(d \neq a \wedge d \neq b \wedge (\forall v \in A)( d \leq v))) }\)
\(\displaystyle{ (\forall x \in X) ( a \leq x \implies a = x ) \wedge \neg (\exists b \in X ) ( a \neq b \wedge ( \forall z \in X ) (b \leq z \implies b = z )) }\)
Dobrze.
Pokrzykiwacz pisze: 31 sty 2020, o 07:17\(\displaystyle{ ( \forall x, y, \in X ) ( \forall g \in A ) \red{(}((x \leq g \implies x = g ) \wedge (y \leq g \implies y = g ) ) \implies (x \neq y \implies \neg (x \leq y \vee y \leq x ) ) ) }\)
Tutaj lekko przesunął Ci się nawias (co z formalnego punktu widzenia jest ważne). Powinno być

\(\displaystyle{ ( \forall x, y, \in X ) \red{(}( \forall g \in A )((x \leq g \implies x = g ) \wedge (y \leq g \implies y = g ) ) \implies (x \neq y \implies \neg (x \leq y \vee y \leq x ) ) ) }\)

JK
ODPOWIEDZ