Zapisz za pomocą znaków logicznych
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Zapisz za pomocą znaków logicznych
1. Zapisz za pomocą znaków logicznych i \(\displaystyle{ \in }\) formule \(\displaystyle{ X = (a, b)}\)
2. Zapisz za pomocą znaków logicznych, nawiasów i \(\displaystyle{ \in }\) formule \(\displaystyle{ X = P(Y)}\)
Ad. 1
Wiem, że def. pary uporządkowanej mówi, że \(\displaystyle{ X=(a, b) = \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} }\)
Korzystam z aksjomatu ekstensjonalności.
\(\displaystyle{ (\forall a)(a \in X \Leftrightarrow a \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} )}\)
I tyle?
Ad. 2
W tym zadaniu też korzystam tylko z definicji:
\(\displaystyle{ X=P(Y)}\) (aksjomat ekstensjonalności)
\(\displaystyle{ (\forall A)(A \in X \Leftrightarrow A \in P(Y))}\) (definicja zbioru potęgowego)
\(\displaystyle{ (\forall A)(A \in X \Leftrightarrow A \subseteq Y)}\) (definicja inkluzji)
\(\displaystyle{ (\forall A)(A \in X \Leftrightarrow (\forall a)( a \in A \Rightarrow a \in Y))}\)
Nie mam pojęcia, czy zrobiłem te zadania na temat. Proszę o sprawdzenie.
2. Zapisz za pomocą znaków logicznych, nawiasów i \(\displaystyle{ \in }\) formule \(\displaystyle{ X = P(Y)}\)
Ad. 1
Wiem, że def. pary uporządkowanej mówi, że \(\displaystyle{ X=(a, b) = \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} }\)
Korzystam z aksjomatu ekstensjonalności.
\(\displaystyle{ (\forall a)(a \in X \Leftrightarrow a \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} )}\)
I tyle?
Ad. 2
W tym zadaniu też korzystam tylko z definicji:
\(\displaystyle{ X=P(Y)}\) (aksjomat ekstensjonalności)
\(\displaystyle{ (\forall A)(A \in X \Leftrightarrow A \in P(Y))}\) (definicja zbioru potęgowego)
\(\displaystyle{ (\forall A)(A \in X \Leftrightarrow A \subseteq Y)}\) (definicja inkluzji)
\(\displaystyle{ (\forall A)(A \in X \Leftrightarrow (\forall a)( a \in A \Rightarrow a \in Y))}\)
Nie mam pojęcia, czy zrobiłem te zadania na temat. Proszę o sprawdzenie.
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zapisz za pomocą znaków logicznych
A to jest para uporządkowana czy przedział otwarty?terefere123 pisze: ↑11 lis 2019, o 20:56Ad. 1
Wiem, że def. pary uporządkowanej mówi, że \(\displaystyle{ X=(a, b) = \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} }\)
Korzystam z aksjomatu ekstensjonalności.
\(\displaystyle{ (\forall a)(a \in X \Leftrightarrow a \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} )}\)
I tyle?
Jeżeli para uporządkowana, to zapis jest zły z jednego podstawowego powodu: używasz zmiennej \(\displaystyle{ a}\) w dwóch zupełnie różnych znaczeniach - jako zmiennej związanej i jako zmiennej wolnej. Pozostaje jeszcze kwestia, czy wolno Ci użyć nawiasów klamrowych.
Dobrze.terefere123 pisze: ↑11 lis 2019, o 20:56Ad. 2
W tym zadaniu też korzystam tylko z definicji:
\(\displaystyle{ X=P(Y)}\) (aksjomat ekstensjonalności)
\(\displaystyle{ (\forall A)(A \in X \Leftrightarrow A \in P(Y))}\) (definicja zbioru potęgowego)
\(\displaystyle{ (\forall A)(A \in X \Leftrightarrow A \subseteq Y)}\) (definicja inkluzji)
\(\displaystyle{ (\forall A)(A \in X \Leftrightarrow (\forall a)( a \in A \Rightarrow a \in Y))}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zapisz za pomocą znaków logicznych
Przepraszam, znowu mi się literki pomieszały. Chciałem żeby to tak wyglądało:
\(\displaystyle{ (\forall z)(z \in X \Leftrightarrow z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} )}\)
\(\displaystyle{ (\forall z)(z \in X \Leftrightarrow z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} )}\)
Chodzi mi o parę uporządkowaną ale jestem ciekaw jakby to wyglądało dla przedziału otwartego.
Gdybym mógł to by było dobrze? Gdybym nie mógł to muszę się jeszcze chwile zastanowić.Jan Kraszewski pisze: ↑11 lis 2019, o 21:02 Pozostaje jeszcze kwestia, czy wolno Ci użyć nawiasów klamrowych.
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zapisz za pomocą znaków logicznych
Mam pewien pomysł na pozbycie się klamer. Choć nie wiem czy poprawny.
\(\displaystyle{ (\forall z)(z \in X \Leftrightarrow z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} )}\)
Żeby było czytelniej zacznę rozpisywać tylko \(\displaystyle{ z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} }\)
\(\displaystyle{ z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} \Leftrightarrow z = \left\{ a\right\} \vee z = \left\{ a, b\right\} }\)
Znowu aksjomat ekstensjonalności.
\(\displaystyle{ p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} \vee (\forall p)(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a, b\right\} )}\)
\(\displaystyle{ (p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (p \in z \Leftrightarrow (p \in \left\{ a\right\} \vee p \in \left\{ b\right\} )) }\)
I tu też rozpiszę tylko \(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\}}\):
\(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\} \Leftrightarrow p=a}\)
I tutaj mam już tylko elementy. Mogę użyć aksjomatu ekstensjonalności?
\(\displaystyle{ w \in p \Leftrightarrow w \in a}\)
Jakby to się połączyło w całość to bym nie miał klamer, ale czy ta ostatnia linijka jest poprawna?
\(\displaystyle{ (\forall z)(z \in X \Leftrightarrow z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} )}\)
Żeby było czytelniej zacznę rozpisywać tylko \(\displaystyle{ z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} }\)
\(\displaystyle{ z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} \Leftrightarrow z = \left\{ a\right\} \vee z = \left\{ a, b\right\} }\)
Znowu aksjomat ekstensjonalności.
\(\displaystyle{ p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} \vee (\forall p)(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a, b\right\} )}\)
\(\displaystyle{ (p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (p \in z \Leftrightarrow (p \in \left\{ a\right\} \vee p \in \left\{ b\right\} )) }\)
I tu też rozpiszę tylko \(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\}}\):
\(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\} \Leftrightarrow p=a}\)
I tutaj mam już tylko elementy. Mogę użyć aksjomatu ekstensjonalności?
\(\displaystyle{ w \in p \Leftrightarrow w \in a}\)
Jakby to się połączyło w całość to bym nie miał klamer, ale czy ta ostatnia linijka jest poprawna?
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zapisz za pomocą znaków logicznych
To dobry pomysł.terefere123 pisze: ↑11 lis 2019, o 21:43Żeby było czytelniej zacznę rozpisywać tylko \(\displaystyle{ z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} }\)
\(\displaystyle{ z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} \Leftrightarrow z = \left\{ a\right\} \vee z = \left\{ a, b\right\} }\)
A tu wszystko Ci się rozjechało.terefere123 pisze: ↑11 lis 2019, o 21:43Znowu aksjomat ekstensjonalności.
\(\displaystyle{ p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} \vee (\forall p)(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a, b\right\} )}\)
\(\displaystyle{ (p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (p \in z \Leftrightarrow (p \in \left\{ a\right\} \vee p \in \left\{ b\right\} )) }\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zapisz za pomocą znaków logicznych
Wszystko wydaje mi się że robię analogicznie. Nie mogę znaleźć co mi się rozjechało
Czy to ma jakiś związek z kwantyfikatorem którego się pozbyłem pomiędzy tymi linijkami?
Czy to ma jakiś związek z kwantyfikatorem którego się pozbyłem pomiędzy tymi linijkami?
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zapisz za pomocą znaków logicznych
\(\displaystyle{ z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} \Leftrightarrow z = \left\{ a\right\} \vee z = \left\{ a, b\right\} }\)
Znowu aksjomat ekstensjonalności.
\(\displaystyle{ (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (\forall p)(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a, b\right\} )}\)
\(\displaystyle{ (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow (p \in \left\{ a\right\} \vee p \in \left\{ b\right\} )) }\)
I tu rozpiszę tylko \(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\}}\):
\(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\} \Leftrightarrow p=a}\)
I tutaj mam już tylko elementy. Mogę użyć aksjomatu ekstensjonalności?
\(\displaystyle{ (\forall w )(w \in p \Leftrightarrow w \in a)}\)
Znowu aksjomat ekstensjonalności.
\(\displaystyle{ (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (\forall p)(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a, b\right\} )}\)
\(\displaystyle{ (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow (p \in \left\{ a\right\} \vee p \in \left\{ b\right\} )) }\)
I tu rozpiszę tylko \(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\}}\):
\(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\} \Leftrightarrow p=a}\)
I tutaj mam już tylko elementy. Mogę użyć aksjomatu ekstensjonalności?
\(\displaystyle{ (\forall w )(w \in p \Leftrightarrow w \in a)}\)
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zapisz za pomocą znaków logicznych
Prościej wykorzystać tę obserwację:terefere123 pisze: ↑12 lis 2019, o 08:19 \(\displaystyle{ z \in \left\{ \left\{ a\right\} , \left\{ a, b\right\}\right\} \Leftrightarrow z = \left\{ a\right\} \vee z = \left\{ a, b\right\} }\)
Znowu aksjomat ekstensjonalności.
\(\displaystyle{ (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (\forall p)(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a, b\right\} )}\)
\(\displaystyle{ (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow (p \in \left\{ a\right\} \vee p \in \left\{ b\right\} )) }\)
I tu rozpiszę tylko \(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\}}\):
\(\displaystyle{ p \in \left\{ a\right\} \Leftrightarrow p=a}\)
I tutaj mam już tylko elementy. Mogę użyć aksjomatu ekstensjonalności?
\(\displaystyle{ (\forall w )(w \in p \Leftrightarrow w \in a)}\)
\(\displaystyle{ (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow (p \in \left\{ a\right\} \vee p \in \left\{ b\right\} )) \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p = a ) \vee (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow (p = a \vee p=b )).}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zapisz za pomocą znaków logicznych
Tutaj nadal jest niedozwolony znak \(\displaystyle{ =}\). Jak go teraz usunąć?Jan Kraszewski pisze: ↑12 lis 2019, o 12:18
\(\displaystyle{ (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p \in \left\{ a\right\} ) \vee (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow (p \in \left\{ a\right\} \vee p \in \left\{ b\right\} )) \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow p = a ) \vee (\forall p )(p \in z \Leftrightarrow (p = a \vee p=b )).}\)
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zapisz za pomocą znaków logicznych
Ja bym uznał równość za znak logiczny. Poza tym i tak masz nawiasy, bez których ciężko zapisać tę formułę w poprawny sposób.terefere123 pisze: ↑12 lis 2019, o 13:17Tutaj nadal jest niedozwolony znak \(\displaystyle{ =}\). Jak go teraz usunąć?
JK