Witam
Zacząłem studia i mam problem z logiką i rachunkiem zdań.
Tautologie rozumiem lecz bardziej chodzi mi o coś takiego:
Oceń prawdziwosć zdania
\(\displaystyle{ (\forall x \in \RR) [(x \ge -2) \Rightarrow (x+2> x^{2} \Rightarrow \sqrt{x+2} >x)]}\)
I teraz pytanie czy mam to zacząć tak,że jeśli każdy \(\displaystyle{ x}\) jest większy od \(\displaystyle{ 2}\) to ....,czy chodzi o coś całkiem innego?
Prawdziwość zdań
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 22 paź 2019, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 22 razy
Prawdziwość zdań
Ostatnio zmieniony 2 lis 2019, o 16:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Prawdziwość zdań
Forma zdaniowa poprzedzona kwantyfikatorem dla każdego staje się zdaniem. Będzie ono prawdziwe, o ile forma zdaniowa będzie tożsamościowa. Pozostaje znaleźć zbiór \(\displaystyle{ x\in\RR}\) spełniający
\(\displaystyle{ (x \ge -2) \Rightarrow (x+2> x^{2} \Rightarrow \sqrt{x+2} >x)}\)
Ułatwieniem poszukiwań może być tautologia:
\(\displaystyle{ \left( p \Rightarrow q \right) \Leftrightarrow \left( \sim p \vee q \right) }\),
dzięki której forma przyjmie postać
\(\displaystyle{ (x < -2) \vee(x+2 \le x^{2} \vee\sqrt{x+2} > x)}\)
Pozostaje rozwiązać nierówności, znaleźć mnogościową sumę i porównać z \(\displaystyle{ \RR}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ (x \ge -2) \Rightarrow (x+2> x^{2} \Rightarrow \sqrt{x+2} >x)}\)
Ułatwieniem poszukiwań może być tautologia:
\(\displaystyle{ \left( p \Rightarrow q \right) \Leftrightarrow \left( \sim p \vee q \right) }\),
dzięki której forma przyjmie postać
\(\displaystyle{ (x < -2) \vee(x+2 \le x^{2} \vee\sqrt{x+2} > x)}\)
Pozostaje rozwiązać nierówności, znaleźć mnogościową sumę i porównać z \(\displaystyle{ \RR}\)
Pozdrawiam
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Prawdziwość zdań
To akurat jest zupełnie zbędne. Wybrałeś bardzo nieefektywną drogę dojścia do odpowiedzi.
JK