Zaprzeczenia zdań i ich wartość logiczna

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Abbion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 paź 2019, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 5 razy

Zaprzeczenia zdań i ich wartość logiczna

Post autor: Abbion »

Dostałem zdanie domowe i nie jestem pewien czy dobrze je wykonuje, czy mógłby ktoś sprawdzić i ewentualnie mnie poprawić.

Zad: Napisać zaprzeczenia następujących zdań, a następnie ocenić wartość logiczną zdań oraz ich zaprzeczeń.

a) \(\displaystyle{ \exists x \in \mathbb{N} ( 9 \mid x \vee x \mid 9)}\)

1) I ja rozwiązałem to tak:

\(\displaystyle{ \exists x \in \mathbb{N} \ ( 9 \mid x \vee x \mid 9) \iff \forall x \in \mathbb{N} \ \neg ( 9 \mid x \vee x \mid 9) \iff \forall x \in \mathbb{N} \ \neg (9 \mid x) \wedge \neg (x \mid 9)}\)

2) Wartość logiczna zdania \(\displaystyle{ \exists x \in \mathbb{N} \ ( 9 \mid x \vee x \mid 9)}\):

Wartość zdania jest prawdziwa, gdyż dla \(\displaystyle{ (9 \mid x)}\) \(\displaystyle{ x}\)-em są wszystkie wielokrotności liczby \(\displaystyle{ 9}\), a dla \(\displaystyle{ (x \mid 9)}\) \(\displaystyle{ x}\)-em mogą być liczby \(\displaystyle{ 1, 3, 9}\)

3) Wartość logiczna zdania \(\displaystyle{ \forall x \in \mathbb{N} \ \neg (9 \mid x) \wedge \neg (x \mid 9)}\):

Wartość zdania jest fałszywa, gdyż wartości np \(\displaystyle{ x=3}\) wartość wyniesie \(\displaystyle{ (1) \wedge (0)}\) co jest fałszem
Ostatnio zmieniony 9 paź 2019, o 09:05 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zaprzeczenia zdań i ich wartość logiczna

Post autor: Jan Kraszewski »

Abbion pisze: 9 paź 2019, o 08:551) I ja rozwiązałem to tak:

\(\displaystyle{ \exists x \in \mathbb{N} \ ( 9 \mid x \vee x \mid 9) \iff \forall x \in \mathbb{N} \ \neg ( 9 \mid x \vee x \mid 9) \iff \forall x \in \mathbb{N} \ \neg (9 \mid x) \wedge \neg (x \mid 9)}\)
Intencja dobra, ale napisałeś nieprawdę. Powinno być

\(\displaystyle{ \color{red}\neg\color{black}\exists x \in \mathbb{N} \ ( 9 \mid x \vee x \mid 9) \iff \forall x \in \mathbb{N} \ \neg ( 9 \mid x \vee x \mid 9) \iff \forall x \in \mathbb{N} \ \neg (9 \mid x) \wedge \neg (x \mid 9)}\)
Abbion pisze: 9 paź 2019, o 08:552) Wartość logiczna zdania \(\displaystyle{ \exists x \in \mathbb{N} \ ( 9 \mid x \vee x \mid 9)}\):

Wartość zdania jest prawdziwa, gdyż dla \(\displaystyle{ (9 \mid x)}\) \(\displaystyle{ x}\)-em są wszystkie wielokrotności liczby \(\displaystyle{ 9}\), a dla \(\displaystyle{ (x \mid 9)}\) \(\displaystyle{ x}\)-em mogą być liczby \(\displaystyle{ 1, 3, 9}\)
Prawda, ale wystarczy wskazać jedno \(\displaystyle{ x}\), dla którego formuła \(\displaystyle{ 9 \mid x \vee x \mid 9}\) jest prawdziwa, np. \(\displaystyle{ x=1}\).
Abbion pisze: 9 paź 2019, o 08:553) Wartość logiczna zdania \(\displaystyle{ \forall x \in \mathbb{N} \ \neg (9 \mid x) \wedge \neg (x \mid 9)}\):

Wartość zdania jest fałszywa, gdyż wartości np \(\displaystyle{ x=3}\) wartość wyniesie \(\displaystyle{ (1) \wedge (0)}\) co jest fałszem
Skoro poprzednie jest prawdą, to jego negacja jest fałszem, nic więcej nie musisz mówić.

JK
ODPOWIEDZ