Zastępowanie składowej zdania zdaniem nierówoważnym

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
zdl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 18 sie 2019, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Zastępowanie składowej zdania zdaniem nierówoważnym

Post autor: zdl »

Fragment przykładu z książki p. Jana Kraszewskiego.
Rozważmy następujące, niepoprawne rozumowanie:
Jeśli \(\displaystyle{ x + 2 = \sqrt{4-x}}\), to \(\displaystyle{ x^2 + 4x + 4 = 4-x}\), więc \(\displaystyle{ x = -5}\) lub \(\displaystyle{ x=0}\). Zatem liczby \(\displaystyle{ -5}\) i \(\displaystyle{ 0}\) są rozwiązaniami równania \(\displaystyle{ x+2 = \sqrt{4-x}}\)
...
Fakt, że liczba rzeczywista \(\displaystyle{ a}\) jest rowiązaniem równiania \(\displaystyle{ x+2 = \sqrt{4-x}}\) możemy wyrazić następująco:
\(\displaystyle{ x=a \Rightarrow x+2 = \sqrt{4-x}}\).
Wobec tego, po wykorzystaniu tautologii \(\displaystyle{ (p \Rightarrow r) \wedge (q \Rightarrow r) \Rightarrow (p \vee q \Rightarrow r)}\) tezę naszego rozumowania możemy zapisać tak:
\(\displaystyle{ x = -5 \vee x = 0 \Rightarrow x + 2 = \sqrt{4-x}}\).
Co by się stało, gdybym tezę przestawił bez wykorzystywania wspomnianej wyżej tautologii? Moje zdanie oraz zdanie, którego niepoprawność pokazuje p. JK nie byłyby równoważne (bo nie mogę sobie od tak podmieniać składowych zdania jeżeli nie są one równoważne).

Może jeszcze inaczej. Celem przykładu jest zapisanie zdania w formie słownej za pomocą wyrażeń logicznych i pokazanie jego niepoprawności. Dlaczego zdanie po zastosowaniu wspomnianej już tautologii miałoby lepiej odwzorowywać pierwotne zdanie? Tym bardziej, że zdania przed wykorzystaniem tautologii i po nie są równoważne, dlatego nie jestem przekonany czy można to tak robić.

Mam nadzieję, że zbytnio nie namieszałem i moje pytanie zostanie zrozumiane .
Ostatnio zmieniony 18 sie 2019, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: nie byłyby.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Zastępowanie składowej zdania zdaniem nierówoważnym

Post autor: Jan Kraszewski »

zdl pisze:Co by się stało, gdybym tezę przestawił bez wykorzystywania wspomnianej wyżej tautologii? Moje zdanie oraz zdanie, którego niepoprawność pokazuje p. JK nie byłyby równoważne (bo nie mogę sobie od tak podmieniać składowych zdania jeżeli nie są one równoważne).
Hmm... Nie bardzo rozumiem, co chcesz zrobić.
zdl pisze:Może jeszcze inaczej. Celem przykładu jest zapisanie zdania w formie słownej za pomocą wyrażeń logicznych i pokazanie jego niepoprawności.
Czy ja wiem? Raczej nie.
To nie jest mój ulubiony przykład, ale chodziło mi o pokazanie analizy pewnego rozumowania od strony logicznej, co miało uświadomić Czytelnikowi, że tak naprawdę co rusz się z tą logiką spotyka. W tym wypadku jest to rozumowanie, który w oczywisty sposób jest niepoprawne, ale niekoniecznie wiemy dlaczego.
zdl pisze:Dlaczego zdanie po zastosowaniu wspomnianej już tautologii miałoby lepiej odwzorowywać pierwotne zdanie? Tym bardziej, że zdania przed wykorzystaniem tautologii i po nie są równoważne, dlatego nie jestem przekonany czy można to tak robić.
Piszesz na tyle niekonkretnie, że niestety nie wiem, co masz na myśli.

JK
zdl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 18 sie 2019, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Zastępowanie składowej zdania zdaniem nierówoważnym

Post autor: zdl »

Twierdzę, że teza w tym przykładzie to
\(\displaystyle{ (x = -5 \Rightarrow x+2 = \sqrt{4-x}) \wedge (x = 0 \Rightarrow x+2 = \sqrt{4-x})}\).

Pan sobie tę "moją" tezę zamienił za pomocą tautologii. Dlaczego?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zastępowanie składowej zdania zdaniem nierówoważnym

Post autor: Jan Kraszewski »

Bo w tej "zamienionej" wersji lepiej mogę zilustrować to, co chcę.

Natomiast niepotrzebnie się martwisz. Tautologia, którą wykorzystałem, to tak naprawdę równoważność

\(\displaystyle{ (p \Rightarrow r) \wedge (q \Rightarrow r) \Leftrightarrow (p \vee q \Rightarrow r).}\)

Zgadzam się, że w książce też powinna ona być w tej wersji - jutro dodam to do erraty.

JK
zdl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 18 sie 2019, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Re: Zastępowanie składowej zdania zdaniem nierówoważnym

Post autor: zdl »

Jan Kraszewski pisze:Tautologia, którą wykorzystałem, to tak naprawdę równoważność
Byłem przekonany, że nie (nie wiem czemu) i stąd moje zamieszanie. Teraz udowodniłem sobie, że faktycznie jest tam wynikanie w obie strony . Dziękuję.
ODPOWIEDZ